Ποιες είναι οι διατροφικές επιλογές που, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, μπορούν να συμβάλουν στη μακροζωία; Ποια είναι τα χρήσιμα tips για να υιοθετήσουμε αυτές τις συνήθειες στην πράξη; Ας μην ξεχνάμε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να κάνουμε τις σωστές επιλογές.
Ποιες είναι οι διατροφικές επιλογές που, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, μπορούν να συμβάλουν στη μακροζωία;
Χρήσιμα tips για να υιοθετήσουμε αυτές τις συνήθειες στην πράξη
“Δεν έχει και τόση σημασία το πόσο χρονών είστε ή το πόσο junk food έχετε καταναλώσει μέχρι σήμερα. Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να διορθώνετε τη “ζημιά” που προκαλείται από μια κακή διατροφή και να βγείτε κερδισμένοι σε χρόνια ζωής.”
Αυτό φαίνεται να είναι το μήνυμα που μας στέλνουν οι επιστήμονες που μελετούν την επίδραση των διατροφικών μας συνηθειών και επιλογών στο προσδόκιμο ζωής μας και τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.
Οι ερευνητές σε πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν πως μπορούμε να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη για την υγεία μας σε οποιαδήποτε ηλικία μειώνοντας τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και άλλα πρόσθετα και αντικαθιστώντας τα με τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία.
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 74.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 75 ετών για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ανέλυαν τη διατροφή και τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους και παρακολούθησαν τις αλλαγές στο τι/πώς έτρωγαν. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορα συστήματα βαθμολόγησης για να αξιολογήσουν την ποιότητα της διατροφής των συμμετεχόντων, όπως, για παράδειγμα το Alternate Healthy Eating Index, που αναπτύχθηκε από ειδικούς σε θέματα διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard. Το συγκεκριμένο σύστημα δίνει χαμηλές βαθμολογίες στα ανθυγιεινά τρόφιμα και υψηλότερη βαθμολογία στα πιο υγιεινά τρόφιμα. Μεταξύ των τροφών που έλαβαν υψηλές βαθμολογίες ήταν τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τροφές πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (που είναι υγιεινά για την καρδιά), όπως ψάρια, αβοκάντο και ελαιόλαδο. Μερικά από τα ανθυγιεινά τρόφιμα που έλαβαν χαμηλότερες βαθμολογίες ήταν το κόκκινο ή/και επεξεργασμένο κρέας καθώς και τρόφιμα/ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή/και αλάτι όπως πίτσα, πατατάκια, junk food, ροφήματα/αναψυκτικά με ζάχαρη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα που είχαν σταθερά υψηλές βαθμολογίες στη διατροφή τους (έτρωγαν δηλαδή περισσότερα θρεπτικά τρόφιμα και περιόριζαν την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών) είχαν έως και 14% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης σε σύγκριση με άτομα που είχαν σταθερά κακή διατροφή. Το πιο σημαντικό εύρημα αυτής της μελέτης, ωστόσο, ήταν πως τα άτομα που σημείωσαν βελτίωση στις διατροφικές τους συνήθειες είδαν μεγάλα οφέλη! Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που αύξησαν τα διατροφικά τους σκορ κατά μόλις 20% κατά τη διάρκεια της μελέτης είχαν τουλάχιστον 8% μείωση της θνησιμότητας κατά την περίοδο της μελέτης και 7- 15% μειωμένη πιθανότητα θανάτου από καρδιακή.
“Τι σημαίνει, όμως, στην πράξη η επίτευξη 20% αύξησης στο διατροφικό σκορ;”
Σύμφωνα με τη Mercedes Sotos-Pieto, που ήταν η επικεφαλής της μελέτης αυτής, αυτό το +20% στη βαθμολογία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια σχετικά μικρή και απλή αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες όπως η αντικατάσταση των ροφημάτων με ζάχαρη με ανθρακούχο νερό και η κατανάλωση μίας χούφτας ξηρών καρπών ή μίας μερίδας οσπρίων σε καθημερινή βάση. Επισήμανε επίσης ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν άνω των 60 ετών, αποδεικνύοντας ότι ποτέ δεν είναι αργά για να επωφεληθούμε από τη βελτίωση των διατροφικών μας συνηθειών!
Πολύ ενδιαφέροντα είναι και τα αποτελέσματα μιας ακόμα μελέτης που δημοσιεύτηκε μόλις πριν ένα χρόνο, στην οποία οι ερευνητές προσπάθησαν να εκτιμήσουν πώς οι αλλαγές στη διατροφή ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσουν το προσδόκιμο ζωής του σε διαφορετικές ηλικίες. Φάνηκε, λοιπόν, πως αν ένας 20χρονος έκανε στροφή από μια δυτικού τύπου δίαιτα – που χαρακτηρίζεται από αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, υψηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών, επεξεργασμένων δημητριακών, γλυκών και αναψυκτικών, ενώ περιορισμένη είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών- σε μια πιο Μεσογειακή διατροφή, θα μπορούσε να προσθέσει κατά μέσο όρο 11 έως 13 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής του! Και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας θα μπορούσαν, όμως, να ωφεληθούν: ένας 60χρονος που έκανε αυτή την αλλαγή θα μπορούσε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του έως και 9 χρόνια και ένας 80χρονος θα μπορούσε να κερδίσει περίπου 3,5 χρόνια!
Στη συγκεκριμένη μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα μεγαλύτερα “κέρδη” στο προσδόκιμο ζωής προήλθαν από την κατανάλωση φυτικών τροφών όπως όσπρια, προϊόντα ολικής άλεσης και ξηροί καρποί και τον περιορισμό του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.
Φαίνεται, λοιπόν, πως όσο νωρίτερα πάρουμε την απόφαση να υιοθετήσουμε μια πιο ποιοτική και ισορροπημένη διατροφή τόσο το καλύτερο- με άλλα λόγια, οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες από νεαρή ηλικία οδηγούν στα μεγαλύτερα “κέρδη” στο προσδόκιμο ζωής. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως αν η “στροφή” γίνει αργότερα στη ζωή δεν έχει νόημα. Ακόμη και οι άνθρωποι που “περιμένουν” μέχρι τη μέση ηλικία ή και αργότερα για να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες εξακολουθούν να μπορούν να προσθέσουν χρόνια στη ζωή τους.
Η επιστήμη μίλησε! Αν, λοιπόν, έχετε στόχο να σβήσετε όσα περισσότερα κεράκια γίνεται στην τούρτα σας, υιοθετήστε το συντομότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες!
Διαβάστε περισσότερα θέματα διατροφή στη σχετική ενότητα του blog της Interamerican.