Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου
Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε καθώς είναι η ημερομηνία γέννησης του Frederick Banting, ο οποίος, μαζί με τον Charles Best, συνέλαβαν πρώτοι την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης, τον Οκτώβριο του 1921.
Η εκστρατεία στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης του Διαβήτη, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων νοσούν. Απώτερος σκοπός είναι η μείωση της εμφάνισης της ασθένειας και της οικονομικής επιβάρυνσης που επιφέρει.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης εμφανίζεται όταν υπάρχει ανεπαρκής έκκριση ινσουλίνης (διαβήτης τύπου 1 ή ινσουλινοεξαρτόμενος) ή όταν παρουσιάζεται αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης (διαβήτης τύπου 2 ή μη - ινσουλινοεξαρτόμενος). Η ινσουλίνη είναι ορμόνη απαραίτητη για την είσοδο της γλυκόζης στα κύτταρα έτσι ώστε να τη χρησιμοποιήσουν ως ενέργεια για ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό. Το αποτέλεσμα της ανεπαρκούς έκκρισης ή δράσης της ινσουλίνης είναι η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα και η εμφάνιση μεταβολικών διαταραχών που οδηγούν σε σοβαρές και επιβλαβείς επιπλοκές.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης προσβάλει το 10% περίπου του ελληνικού πληθυσμού, μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης έως και 15 έτη, αυξάνει την εμφάνιση καρδιακής νόσου 2-4 φορές και είναι από τις κύριες αιτίες νεφρικής ανεπάρκειας, ακρωτηριασμού και τύφλωσης στους ενήλικες. Η σημασία του Διαβήτη και της νοσηρότητας που επιφέρει αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία του πληθυσμού. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 20-25% των ατόμων με Διαβήτη δεν το γνωρίζουν, καθιστούν τον Σακχαρώδη Διαβήτη μια απέραντη και σύνθετη πρόκληση υγείας.
Υπάρχουν τέσσερα «σημεία μετάβασης» στη φυσική πορεία της υγειονομικής περίθαλψης του Σακχαρώδη Διαβήτη τα οποία προσφέρουν την ευκαιρία να μειωθεί το υγειονομικό και οικονομικό φορτίο της πάθησης.
Είναι λοιπόν προφανές ότι ενώ η περίθαλψη βασίζεται κυρίως στο υγειονομικό σύστημα η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση εξαρτώνται από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης των ενηλίκων (τύπου 2) είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση η οποία διέρχεται από το στάδιο του προ-Διαβήτη. Προ-Διαβήτης υπάρχει όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι μεγαλύτερο του φυσιολογικού αλλά όχι ενδεικτικό Διαβήτη. Πότε μετρήσατε τελευταία φορά το σάκχαρό σας;
Ελέγξτε το σάκχαρο στο αίμα σας εάν είστε
Παράγοντες κινδύνου για Σακχαρώδη Διαβήτη
Ο Διαβήτης είναι επικίνδυνος, αλλά μπορεί να αποφευχθεί ή να καθυστερήσει, είναι συχνός, αλλά μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισής του με την ελάττωση του σωματικού βάρους. Μέτρια καθημερινή φυσική δραστηριότητα 30 λεπτών, όπως περπάτημα, μαζί με απώλεια 5-10% του σωματικού βάρους μπορούν να επιφέρουν μείωση έως και 60% της εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη. Η εφαρμογή ενός προγράμματος απώλειας βάρους είναι πιο επιτυχής όταν συνδυάζει διατροφικό πλάνο και φυσική δραστηριότητα.
Η αλλαγή τρόπου ζωής αποδεδειγμένα και αποτελεσματικά μπορεί να παρεμποδίσει και να καθυστερήσει την εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Το ξεκάθαρο όφελος στην υγεία που εξασφαλίζει η αποφυγή της ασθένειας, καθιστά σαφή την ανάγκη αλλαγής διατροφικών και κοινωνικών συμπεριφορών ανάμεσα στα άτομα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, κλείστε σήμερα το ραντεβού σας στην Αθηναϊκή Mediclinic και τα Πολυιατρεία Medifirst για ένα πακέτο εξετάσεων στην προνομιακή τιμή 30€. Η προσφορά ισχύει από την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει:
Σχετικά άρθρα: