Η διάγνωση καρκίνου είναι ένα γεγονός που συχνά αλλάζει τη ζωή των ασθενών, αλλά και των οικογενειών τους. Ο καρκίνος, όπως και άλλες πολύ σοβαρές ασθένειες, επηρεάζει σημαντικά εκτός από τη σωματική και την ψυχική υγεία.
Η διάγνωση καρκίνου είναι ένα γεγονός που συχνά αλλάζει τη ζωή των ασθενών, αλλά και των οικογενειών τους. Ο καρκίνος, όπως και άλλες πολύ σοβαρές ασθένειες, επηρεάζει σημαντικά εκτός από τη σωματική και την ψυχική υγεία. Το να δίνουμε προσοχή, λοιπόν, στην ψυχική υγεία τόσο των ασθενών με καρκίνο όσο και όλων των μελών της οικογένειας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς βιώνουν μια έντονα ψυχοπιεστική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή έντονο άγχος.
Γιατί δεν μιλάνε οι γονείς στα παιδιά για τον καρκίνο, όταν ένας γονέας ή άλλο μέλος της οικογένειας πάσχει από αυτόν;
Εάν ένας γονέας διαγνωστεί με καρκίνο, συχνά διστάζει να συζητήσει την κατάσταση με τα παιδιά, λόγω κυρίως του δικού του άγχους ή φόβου για αυτό που καλείται να αντιμετωπίσει. Ως γονείς, ίσως νιώθουμε ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε τα παιδιά από τα έντονα συναισθήματα ή προλαμβάνουμε τις αντιδράσεις τους και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η διάγνωση στη ζωή τους, όπως αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία ή ακόμα και πτώση επιδόσεων ή διατάραξη της κοινωνικής τους ζωής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μιλήσουμε στα παιδιά για αυτό που μας συμβαίνει, προσπαθώντας να διατηρήσουμε την ψυχραιμία και την αισιοδοξία μας, και να αποφύγουμε τις ενοχές και τη δημιουργία φόβου στο παιδί.
Γιατί, χρειάζεται να μιλήσουν οι γονείς στα παιδιά αν ένα μέλος της οικογένειας διαγνωστεί με καρκίνο:
Η ενημέρωση των παιδιών για τη διάγνωση δεν είναι εύκολη, και είναι απολύτως φυσιολογικό να συνοδεύεται από άγχος και αβεβαιότητα, τόσο των γονιών όσο και των παιδιών. Είναι προτιμότερο, ωστόσο, να μην περιμένουμε να έρθει η κατάλληλη στιγμή, αλλά να τη δημιουργήσουμε. Καλό είναι να προσπαθήσουμε να τους το πούμε μόλις νιώσουμε έτοιμοι, αλλά όσο το δυνατόν πιο νωρίς και σίγουρα πριν αρχίσει η θεραπεία, καθώς μπορεί να σοκαριστούν ή να μπερδευτούν από σωματικές ή συναισθηματικές αλλαγές που είναι πιθανό να δουν στον ασθενή, ειδικά εάν το άτομο, λόγω της θεραπείας και ανάλογα με το είδος της, έχει συμπτώματα όπως συχνός έμετος, απώλεια βάρους ή απώλεια μαλλιών, αλλαγές στη διάθεση κ.ά. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να μιλήσουμε στα παιδιά μας το συντομότερο, ειδικά αν νομίζουμε ότι μπορεί να έχουν κρυφακούσει μια συνομιλία ή αν παρατηρούμε αλλαγές στη συμπεριφορά τους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ευκολότερο να γίνει η συζήτηση με κάποιον με τον οποίο νιώθουν ότι είναι πολύ κοντά. Ιδανικά, το καλύτερο είναι να γίνει από τον γονέα που έχει καρκίνο, από τον άλλο γονέα ή και από τους δυο μαζί.
Μιλάμε στα παιδιά δίνοντας έμφαση στα θετικά μηνύματα και προσπαθούμε να μετριάσουμε το φόβο και την ανησυχία τους. Τα ενημερώνουμε σχετικά με το τι να περιμένουν και τους εξηγούμε ότι μπορεί να υπάρχουν συνέπειες κατά τη θεραπεία, όπως κούραση ή και άλλες. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό να καταλάβουν τα παιδιά ότι:
Κατά τη συζήτησή μας με τα παιδιά, χρησιμοποιούμε λέξεις και φράσεις που μπορούν να καταλάβουν ανάλογα με την ηλικία τους. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα:
Όταν γνωρίζουμε ότι ένα κοντινό μας πρόσωπο πάσχει από καρκίνο, πολλές φορές μπορεί να διστάζουμε να το ρωτήσουμε για την πορεία της ασθένειας «μήπως και το στενοχωρήσουμε» ή του «το θυμίσουμε». Στην πραγματικότητα, ένα άτομο που έχει διαγνωστεί με καρκίνο ή με μια οποιαδήποτε άλλη σοβαρή χρόνια ασθένεια, έχει πάντα στο μυαλό του την ασθένεια. Μπορεί να είναι πρόθυμο να μιλήσει για τις ανησυχίες του, για παράδειγμα τι φοβάται και τι το απασχολεί ή να μοιραστεί νεότερα για τη θεραπεία του (π.χ. τα φάρμακα, τις παρενέργειες, ή κάτι που πήγε καλά). Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ρωτήσουμε αν θέλει να μιλήσει για το θέμα αυτό.
Εάν θέλουμε να συμπαρασταθούμε με τον κατάλληλο τρόπο σε έναν ασθενή με καρκίνο, έχει νόημα να:
Για τη δημιουργία του παρόντος αξιοποιήθηκαν περισσότερες από 15 επιστημονικές πηγές οι σημαντικότερες εκ των οποίων είναι οι εξής: National Cancer Institute (https://www.cancer.gov/), Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) (www.cancer.net), Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (www.cdc.gov), Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (https://www.cancer.org), Cancer Research UK (https://www.cancerresearchuk.org), Άλμα Ζωής (https://almazois.gr/), Macmillan Cancer Support( https://www.macmillan.org.uk/) και δημοσιεύσεις από επιστημονικά περιοδικά.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της Interamerican στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου:
Κατανοώντας πλήρως τον Καρκίνο
Ποιες εξετάσεις εντοπίζουν τους συχνότερους καρκίνους;
Διατροφή και καρκίνος: υιοθετούμε συνήθειες-συμμάχους στην πρόληψή του