Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Υγεία 05.07.2023 4 λεπτά

Πρόληψη για τις παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου

Ο εγκέφαλός μας είναι ο πολυτιμότερος σύμμαχός μας και πρέπει να τον φροντίζουμε. Σε αυτό το πλαίσιο, η 22η Ιουλίου είναι μία ενδιαφέρουσα μέρα, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία και την προάσπιση της υγείας του εγκεφάλου. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο που ακολουθεί.

Ρυθμίζει και ελέγχει τη συνολική λειτουργίας του σώματός μας. Επεξεργάζεται τα αισθητηριακά ερεθίσματα, την αποθήκευση των αναμνήσεων, τη λήψη αποφάσεων, τη γλωσσική επεξεργασία, και πολλές άλλες πνευματικές και σωματικές λειτουργίες.

Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από διάφορες περιοχές και δομές που συνεργάζονται για να εκτελέσουν τις διάφορες λειτουργίες του. Η ανώτερη γνωστική λειτουργία του ανθρώπου, όπως η σκέψη, η μνήμη, η γλώσσα και η λήψη αποφάσεων, βασίζεται στην πολυπλοκότητα και την οργάνωσή του.

Όμως ο εγκέφαλός μας είναι επίσης ο κύριος υποστηρικτής της ανθρώπινης συνείδησης και της αναγνώρισης του εαυτού μας και του περιβάλλοντος μας. "Φροντίζει" ακόμα, για την ανάπτυξή μας και την εκμάθηση νέων γνώσεων και ικανοτήτων.

Ο εγκέφαλός μας είναι ο πολυτιμότερος σύμμαχός μας και ως τέτοιο πρέπει να τον φροντίζουμε. Σε αυτό το πλαίσιο, η 22η Ιουλίου είναι μία ενδιαφέρουσα μέρα ευαισθητοποίησης, καθώς έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Νευρολογίας (WFN), με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της υγείας του εγκεφάλου και να προάγει την προάσπιση της.

Όπως ήδη είδαμε στην εισαγωγή αυτού του άρθρου, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα σύνθετο και περίπλοκο όργανο το οποίο λειτουργεί σαν κέντρο ελέγχου συλλέγοντας πληροφορίες οι οποίες ρέουν από και προς τα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Η νευρολογία είναι κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με τις διαταραχές του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του εγκεφάλου, καθώς ο εγκέφαλος είναι το κύριο όργανο του ανθρώπινου νευρικού συστήματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακουστά ορισμένες από τις Παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, λόγω της συχνότητας εμφάνισης και της σοβαρότητάς τους. Αυτές είναι η Πολλαπλή Σκλήρυνση, η νόσος του Πάρκινσον - μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει πάνω από 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη - η Σκλήρυνσης κατά Πλάκας - περισσότεροι από 2.8 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε ηλικίας ζουν με την σκλήρυνση κατά πλάκας σε όλο τον κόσμο – και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Η υγεία του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική, κοινωνική και σωματική ευεξία και απαιτείται επίγνωση της κατάστασης. Αν και ορισμένες Παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος είναι αναπόφευκτες ή απόρροια γενετικών παραγόντων, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορεί ο καθένας μας να ακολουθήσει για να προστατεύσει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα:

#1. Υγιεινή διατροφή: Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά, πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου. Στην ενότητα «Διατροφής» του blog της Interamerican μπορείτε να ενημερωθείτε σφαιρικά γύρω από το θέμα της διατροφής και της υγείας.

#2. Φυσική άσκηση: Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νευρολογικών παθήσεων. Δημιουργήστε μια σταθερή ρουτίνα άσκησης που ταιριάζει καλά στο καθημερινό σας πρόγραμμα, ορίζοντας συγκεκριμένες ημέρες και ώρες για τις προπονήσεις σας και αντιμετωπίστε τις ως αδιαπραγμάτευτα ραντεβού με τον εαυτό σας. Θυμηθείτε, η συνέπεια είναι το κλειδί όταν πρόκειται για την άσκηση ως τρόπο ζωής. Δεν θα πρέπει ακόμα να ξεχνάμε ότι η άσκηση δε γνωρίζει ηλικία. Μάλιστα, όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερη μπορούμε και πρέπει να κάνουμε.

#3. Υγιείς ύπνος: Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για την εγκεφαλική λειτουργία και την αναγέννηση των νευρώνων. Προσπαθήστε να τηρείτε τακτικό ωράριο ύπνου και να δημιουργήσετε ένα ξεκούραστο περιβάλλον για τον ύπνο σας. Μάθετε περισσότερα στο άρθρο με θέμα « Κοιμόμαστε καλύτερα, ζούμε περισσότερο».

#4. Αποφυγή εθισμού: Αυτονόητο, όμως πρέπει να λέγεται. Αποφεύγετε την κατάχρηση ουσιών, όπως το αλκοόλ και οι ναρκωτικές ουσίες, που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

#5. Προστασία από τραύματα: Φροντίστε να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για να αποφύγετε τραύματα στο κεφάλι, καθώς αυτά μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

#6. Να κατανοείτε το οικογενειακό σας ιστορικό και να πραγματοποιείτε τακτικές επισκέψεις στον γιατρό: Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ιστορία των νευρολογικών παθήσεων στην οικογένειά σας, καθώς ορισμένες παθήσεις μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση. Να επισκέπτεσθε τον γιατρό σε τακτικά διαστήματα για τσεκάπ της υγείας σας, προληπτικά τεστ και συμβουλές.

#7. Πρόσφατες έρευνες έχουν καταδείξει την αμφίδρομη σχέση μεταξύ φυσικής και ψυχικής υγείας. Διαβάστε περισσότερα στη συνέντευξη με τον Δρ. Χαράλαμπο Τουλούμη, Ψυχίατρο, Συντονιστή Διευθυντή, ΨΝΑ.

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}