Η έναρξη της πρώτης σχολικής χρονιάς αποτελεί ορόσημο στη ζωή μιας οικογένειας. Οι αλλαγές στο περιβάλλον, η ανάγκη επικοινωνίας, η ανάληψη αρμοδιοτήτων και οι λοιμώξεις αποτελούν σημαίνοντες παράγοντες στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η ορθή προετοιμασία όλης της οικογένειας είναι σημαντική ώστε η εξέλιξη αυτή της περιόδου να είναι ομαλή και να δημιουργήσει όμορφες αναμνήσεις.
Η βασική αλλαγή που επηρεάζει τόσο τους γονείς όσο και το παιδί σχετίζεται με την σχεδόν καθημερινή παραμονή σε χώρο όπου δεν υπάρχουν οικία πρόσωπα. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αρκετά συνηθισμένο το παιδί να βιώνει λύπη καθώς μπορεί να θεωρήσει πως οι γονείς δεν του δίνουν αρκετό χρόνο, δεν καθησυχάζουν τους φόβους και τα άγχη του ή δεν δείχνουν την απαιτούμενη φροντίδα. Τέτοιου είδους συναισθήματα μπορεί να επηρεάσουν τη μάθηση δημιουργώντας γλωσσικά προβλήματα ή διαταραχές μνήμης.
Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην ηλικία αυτή είναι η συχνή εμφάνιση λοιμώξεων. Τα σημαντικότερα παιδιατρικά συγγράμματα σημειώνουν πως οι πρώτες χρονιές στο σχολείο συνοδεύονται από μια συχνότητα 12-15 ιογενών λοιμώξεων ανά σχολική χρονιά. Αυτό πρακτικά συμβαίνει περίπου 2 ιογενείς λοιμώξεις ανάγκη μήνα! Οι κυριότερες είναι:
Επιπλέον όμως υπάρχουν και οι πιο σοβαρές αλλά ευτυχώς σπανιότερες μικροβιακές λοιμώξεις όπου η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι πιο άμεση.
Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η τακτική παιδιατρική παρακολούθηση και η καλή επικοινωνία με τον παιδίατρο είναι σημαντική για την άμεση διάγνωση, την κατάλληλη αγωγή και την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού
Η πρόληψη των λοιμώξεων χωρίζεται σε τρία μέρη:
Ο σωστός ρουχισμός με άνετα βαμβακερά ρούχα είναι πολύ σημαντικός, ώστε το παιδί να μην κρυώνει αλλά και να μην ιδρώνει με αποτέλεσμα να βοηθάει τον οργανισμό να διατηρεί την καλή του κατάσταση.
Τέλος ο καλός ύπνος, δηλαδή ο επαρκούς διάρκειας και στις σωστές ώρες ύπνος ξεκουράζει τον οργανισμό και ισχυροποιεί την αντοχή του στους λοιμογόνους παράγοντες.
Καθώς το παιδί περνάει αρκετές ώρες μακριά από το σπίτι του είναι απαραίτητο οι εκπαιδευτικοί να είναι ενημερωμένοι για πιθανά προβλήματα από το ατομικό ιστορικό του εκάστοτε παιδιού. Ειδικά σε βρεφονηπιακό και παιδικό σταθμό που ετοιμάζονται τα ίδια γεύματα για όλα τα παιδιά, η παρουσία τροφικών αλλεργιών ή και μεταβολικών παθήσεων (δυσανεξία στη λακτόζη, κοιλιοκάκη) είναι απαραίτητο να κοινοποιηθεί και στο προσωπικό του σχολείου.