Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Διατροφή 31.10.2024 7 λεπτά

Ισορροπημένη διατροφή: μαθαίνουμε περισσότερα για τα λιπαρά!

Τι ρόλο παίζουν στην υγεία μας

Ισορροπημένη διατροφή μαθαίνουμε περισσότερα για τα λιπαρά

Αν είστε πιστοί αναγνώστες του blog μας, έχετε ήδη μάθει να διαχωρίζετε τους “καλούς” από τους ”κακούς” υδατάνθρακες αλλά και να εντάσσετε την πρωτεΐνη στην καθημερινή σας διατροφή με έναν ισορροπημένο και πιο plant-based τρόπο. Για να ολοκληρώσουμε, λοιπόν, την “τριλογία” των βασικών θρεπτικών συστατικών της διατροφής μας, σήμερα θα μιλήσουμε για τα λιπαρά.

Στο άρθρο μας, επομένως, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε βασικά ερωτήματα όπως:

  • Παχαίνουν τα λιπαρά;
  • Σε ποιες κατηγορίες τα διαχωρίζουμε; Ποιες είναι οι πηγές τους στη διατροφή μας;

Κι επειδή πάντα θέλουμε να συνδυάζουμε τη θεωρία με την πράξη, στο τέλος θα βρείτε χρήσιμα tips για να εντάξετε τα λιπαρά στη διατροφή σας τρώγοντας υγιεινά.

Ας ξεκινήσουμε!

“Προσπαθώ να κόψω τα λιπαρά γιατί παχαίνουν”…

…μια φράση που έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές.

Γιατί υπάρχει αυτή η αντίληψη;

Για να σας απαντήσουμε θα αναφέρουμε 3 σημαντικά facts:

fact No 1

Για αρχή είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα λιπαρά αποτελούν μία από τις 3 βασικές πηγές ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό – οι άλλες 2 είναι οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες.

fact No 2

Η διαφορά που έχουν τα λιπαρά είναι πως αποτελούν μια πιο «συμπυκνωμένη» μορφή ενέργειας συγκριτικά με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Τι εννοούμε με αυτό; Ας το δούμε με αριθμούς για να το κατανοήσουμε ευκολότερα: 1 γραμμάριο λίπους στο σώμα μας αποδίδει 9 θερμίδες, σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, που μας δίνουν μόνο 4 θερμίδες ανά γραμμάριο!

fact No 3

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα στο blog μας, η αύξηση του σωματικού μας βάρους προκύπτει όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας είναι περισσότερες από αυτές που “καίμε” (όταν δηλαδή έχουμε αυτό που ονομάζουμε θετικό ισοζύγιο ενέργειας).

Λαμβάνοντας υπόψη συνδυαστικά τα 3 παραπάνω facts βλέπουμε τον λόγο που τα λιπαρά –και πιο συγκεκριμένα η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών– συνδέεται με την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και την πρόσληψη βάρους. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως αν επιθυμούμε να διατηρήσουμε ή να μειώσουμε το σωματικό μας βάρος είναι ανάγκη να τα “κόψουμε μαχαίρι” – αυτό που χρειάζεται είναι να τα εντάξουμε στη διατροφή μας ισορροπημένα (σε κατάλληλες ποσότητες δηλαδή) αλλά και να έχουμε υπόψη ότι…

…τα λιπαρά δεν είναι όλα ίδια!

Τα λιπαρά θα λέγαμε πως αποτελούν μια “ομπρέλα”, κάτω απ’ την οποία βρίσκουμε μια μεγάλη ποικιλία ενώσεων. Ανάμεσα σε αυτές είναι και τα λιπαρά οξέα, τα οποία αποτελούν την απλούστερη μορφή καθώς και την κυριότερη πηγή διαιτητικού λίπους.

Με τη σειρά τους τα λιπαρά οξέα χωρίζονται (ανάλογα με τη χημική τους δομή) σε:

  • ακόρεστα (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα)
  • κορεσμένα και
  • τρανς λιπαρά οξέα

Ίσως έχετε ακούσει/διαβάσει κάπου για “καλά” και ”κακά” λιπαρά. Για να έχετε εύκολα τον διαχωρισμό στο μυαλό σας μπορείτε να θυμάστε ότι…

…όταν μιλάμε για “καλά” λιπαρά αναφερόμαστε στα ακόρεστα λιπαρά, τα οποία όταν καταναλώνονται με μέτρο προάγουν την υγεία μας και

…όταν μιλάμε για “κακά” λιπαρά αναφερόμαστε στα κορεσμένα και τρανς λιπαρά, που όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία μας – ειδικότερα την υγεία της καρδιάς.

Ας τα γνωρίσουμε, λοιπόν, λίγο καλύτερα!

Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα τα βρίσκουμε κατά κύριο λόγο σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και απαντώνται σε υγρή μορφή σε θερμοκρασία δωματίου. Όπως είδαμε παραπάνω, χωρίζονται σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα.

Κάποιες από τις βασικότερες πηγές μονοακόρεστων λιπαρών στη διατροφή μας είναι:

  • φυτικά έλαια, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο
  • αβοκάντο
  • ξηροί καρποί π.χ. φιστίκια, αμύγδαλα, φουντούκια
  • σπόροι όπως οι κολοκυθόσποροι και το σουσάμι

Όσο για τα πολυακόρεστα λιπαρά, τα συναντάμε σε υψηλή περιεκτικότητα σε:

  • φυτικά έλαια (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο κ.λπ.)
  • ξηρούς καρπούς π.χ. καρύδια
  • σπόρους π.χ. λιναρόσπορο, chia καθώς και σε
  • ορισμένα ψάρια (σολομός, σαρδέλες, γαύρος κ.ά.) και ιχθυέλαια

Στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων συμπεριλαμβάνονται και αυτά που ονομάζουμε απαραίτητα λιπαρά οξέα, που δεν είναι άλλα από τα διάσημα πλέον ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Ο λόγος που ονομάζονται απαραίτητα είναι πολύ απλός: ο οργανισμός μας δεν έχει τη δυνατότητα να τα συνθέσει μόνος του και γι’ αυτό είναι ανάγκη να τα προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας.

Γιατί ακούμε συνεχώς για τα ω-3;

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ω-3 συμβάλλει, μεταξύ άλλων:

  • στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων
  • στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης (τόσο της ολικής όσο και της «κακής» LDL), χωρίς να παρατηρείται παράλληλα μείωση της «καλής» HDL χοληστερόλης
  • στη βελτίωση της όρασης
  • στην ενίσχυση της νοητικής λειτουργίας και πνευματικής απόδοσης
  • στη βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και πιθανώς
  • στην πρόληψη άλλων χρόνιων νοσημάτων, όπως η οστεοπόρωση και η άνοια

Από την άλλη, τα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι συνήθως στερεά σε θερμοκρασία δωματίου και τα συναντάμε βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε ζωικά προϊόντα.

Ο βασικός λόγος που τα κορεσμένα λιπαρά είναι η μία από τις 2 υποκατηγορίες των “κακών” λιπαρών είναι πως η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με
  • αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης – και πιο συγκεκριμένα της LDL (“κακής”) χοληστερόλης και ως εκ τούτου με
  • αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), στην καθημερινή μας διατροφή οι θερμίδες που προέρχονται από κορεσμένα λιπαρά δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης.

Ας δούμε ένα αριθμητικό παράδειγμα για να το κατανοήσουμε καλύτερα. Αν οι ημερήσιες ανάγκες σας σε ενέργεια είναι περίπου 2000 θερμίδες, τότε οι θερμίδες που προέρχονται από κορεσμένα λιπαρά δεν πρέπει να είναι περισσότερες από 200.

Και αν θυμηθούμε τον «κανόνα» που αναφέραμε παραπάνω (1 γραμμάριο λίπους αποδίδει 9 θερμίδες), τότε μιλάμε για ~22 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών την ημέρα.

Σας φαίνεται μεγάλος ο αριθμός;

Αρκεί να σκεφτείτε πως καταναλώνοντας ένα σπιρτόκουτο φέτα (~30γρ.) προσλαμβάνετε περίπου 4 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών!

Στόχος μας είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφών που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και η αντικατάστασή τους με πηγές “καλών” λιπαρών.

Για να τα περιορίσουμε, όμως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ξέρουμε και πού υπάρχουν! Από τις βασικότερες πηγές τους στη διατροφή μας, επομένως, είναι:

  • το κρέας (κόκκινο, λευκό, επεξεργασμένο)
  • γαλακτοκομικά προϊόντα (βούτυρο, κρέμα γάλακτος, τυρί, γιαούρτι) που παρασκευάζονται από πλήρες ή ημιαποβουτυρωμένο γάλα
  • κάποια τρόφιμα φυτικής προέλευσης (π.χ. φοινικέλαιο, καρύδα, λάδι καρύδας) καθώς και
  • άλλα τρόφιμα όπως γλυκά, σφολιάτες, τηγανητά κ.ά.

Για το τέλος κρατήσαμε τα τρανς λιπαρά οξέα – που μπορεί να τα συναντήσετε και ως «μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά» τα οποία:

  • συνήθως παράγονται βιομηχανικά από έλαια που επεξεργάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσουν καλύτερη υφή και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε διάφορα προϊόντα (σκληρές μαργαρίνες, προϊόντα ζύμης, σφολιατοειδή κ.ά.) ενώ παράλληλα
  • βρίσκονται στη φύση, σε περιορισμένη ποσότητα, σε τρόφιμα τα οποία προέρχονται από ορισμένα φυτοφάγα μηρυκαστικά ζώα (κρέας με ορατό λίπος, βούτυρο, λίπος γάλακτος).
Γιατί να αποφύγουμε όσο μπορούμε τα τρανς λιπαρά;.

Πρόκειται για μια κατηγορία λιπαρών των οποίων η κατανάλωση (κυρίως των βιομηχανικώς παραγόμενων) έχει συσχετιστεί με:

  • αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων λόγω συσχέτισης με:
    1. αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης
    2. μειωμένα επίπεδα HDL χοληστερόλης
  • άλλα προβλήματα υγείας όπως η άνοια και κάποιες μορφές καρκίνου

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι η αυξημένη κατανάλωση trans λιπαρών ευθύνεται για περισσότερους από 500.000 θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο!

Το καλό νέο είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες από τη βιομηχανία τροφίμων για ανασύνθεση των προϊόντων με στόχο τη μείωση ή την πλήρη εξάλειψη των τρανς λιπαρών. Καλό είναι βέβαια να είμαστε προσεκτικοί στις αγορές μας και να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που τελικά φτάνουν στο τραπέζι μας.

Από τη θεωρία στην πράξη!

Τώρα, λοιπόν, που έγιναν οι απαραίτητες… συστάσεις με τα λιπαρά και τις διαφορετικές κατηγορίες τους, έχουμε για σας κάποιες απλές και χρήσιμες καθημερινές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εντάξετε τα λιπαρά στη διατροφή σας κρατώντας τις ισορροπίες και “αγκαλιάζοντας” τις Μεσογειακές συνήθειες.

  • Όσον αφορά το κόκκινο κρέας, προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωσή του σε έως μία φορά την εβδομάδα και προτιμήστε τα πιο άπαχα τμήματα κρέατος όπως το φιλέτο ή το ψαρονέφρι.
  • Περιορίστε όσο μπορείτε την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων (λουκάνικα, μορταδέλα, σαλάμι κ.λπ.), τα οποία εκτός από αρκετά κορεσμένα λιπαρά, “κρύβουν” συνήθως μέσα τους και σημαντικές ποσότητες αλατιού.
  • Όσο για τα πουλερικά:
    1. προτιμήστε το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα από την πάπια ή τη χήνα, που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος
    2. αφαιρέστε το δέρμα (πέτσα) ιδανικά πριν το μαγείρεμα και
    3. προτιμήστε να καταναλώνετε τα μέρη των ζώων που έχουν λευκό κρέας, όπως για παράδειγμα το στήθος.
  • Καταναλώστε επαρκή ποσότητα ψαριού – πιο συγκεκριμένα, δύο με τρεις μερίδες, διαφορετικών ψαριών (συμπεριλαμβανομένων και λιπαρών π.χ. σολομός, πέστροφα, ρέγγα) και θαλασσινών, τη βδομάδα, προσπαθώντας να αποφύγετε το τηγάνισμα.
  • Δοκιμάστε νέες plant-based συνταγές αντί για τις κλασικές με κρέας. Για παράδειγμα μπορείτε αντί για κιμά στα μακαρόνια να προσθέσετε μια σάλτσα με κόκκινες φακές ή σόγια ή να ετοιμάσετε σπιτικά burgers με μπιφτέκια λαχανικών.
  • Αντικαταστήστε το πλήρες γάλα και τα προϊόντα του με αντίστοιχα με χαμηλά λιπαρά. Για παράδειγμα, όσον αφορά τα τυριά μπορείτε να προτιμήσετε:
    1. κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών στο τοστ ή την τορτίγια σας
    2. μυζήθρα ή light mozzarella στα μακαρόνια
    3. cottage στις σαλάτες
    4. ανθότυρο μαζί με τα λαδερά πιάτα π.χ. φασολάκια, μπριάμ

  • Για τις κρεμώδεις συνταγές και τα σπιτικά γλυκά αντικαταστήστε όπου μπορείτε την κρέμα γάλακτος με ένα αντίστοιχο προϊόν χαμηλών λιπαρών ή ακόμα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε όσο μπορείτε τις σφολιάτες απ’ έξω. Είναι προτιμότερο στη θέση μιας σφολιάτας να καταναλώσετε ένα μικρό σάντουιτς ή αραβική πίτα/τορτίγια ολικής άλεσης π.χ. με τυρί χαμηλών λιπαρών, hummus και λαχανικά ή ακόμα και ένα κομμάτι σπιτική πίτα φτιαγμένη με λίγο ελαιόλαδο.
  • Δώστε στους ξηρούς καρπούς τον ρόλο που αξίζουν να έχουν στη διατροφή σας! Μπορείτε να τους καταναλώσετε σκέτους σαν snack ή να τους βάλετε στο γιαούρτι σας ή σε κάποια σαλάτα. Προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς και φυσικά φροντίστε να τους καταναλώσετε με μέτρο στην ποσότητα, καθώς παρά την πλούσια θρεπτική τους αξία, δεν παύουν να είναι τρόφιμα πυκνά σε θερμίδες.
  • Προσπαθήσετε να κάνετε αυτό που ονομάζουμε healthy swap – να αντικαταστήσετε δηλαδή τα “κακά” λιπαρά με ”καλά”. Μερικές ιδέες:
    1. Ετοιμάστε σπιτικά cakes με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.
    2. o Στο πρωινό σας αντί να αλείψετε τις φέτες ψωμιού ή τις φρυγανιές με βούτυρο, επιλέξτε στη θέση του το ταχίνι, ένα τρόφιμο γεμάτο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
    3. o Αντί για το κλασικό τοστ τυρί-γαλοπούλα, μπορείτε να ετοιμάσετε φρυγανισμένο ψωμί ή τορτίγια με άλειμμα αβοκάντο και αβγό ή λίγο σολομό!

Σχετικά άρθρα:

Digital marketing: πώς επηρεάζει τη διατροφή των παιδιών και της οικογένειας;

Υδατάνθρακες: οι “καλοί”, οι “κακοί” κι οι απαραίτητοι!

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}