Τι ρόλο παίζουν στην υγεία μας
Αν είστε πιστοί αναγνώστες του blog μας, έχετε ήδη μάθει να διαχωρίζετε τους “καλούς” από τους ”κακούς” υδατάνθρακες αλλά και να εντάσσετε την πρωτεΐνη στην καθημερινή σας διατροφή με έναν ισορροπημένο και πιο plant-based τρόπο. Για να ολοκληρώσουμε, λοιπόν, την “τριλογία” των βασικών θρεπτικών συστατικών της διατροφής μας, σήμερα θα μιλήσουμε για τα λιπαρά.
Στο άρθρο μας, επομένως, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε βασικά ερωτήματα όπως:
Κι επειδή πάντα θέλουμε να συνδυάζουμε τη θεωρία με την πράξη, στο τέλος θα βρείτε χρήσιμα tips για να εντάξετε τα λιπαρά στη διατροφή σας τρώγοντας υγιεινά.
Ας ξεκινήσουμε!
…μια φράση που έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές.
Γιατί υπάρχει αυτή η αντίληψη;
Για να σας απαντήσουμε θα αναφέρουμε 3 σημαντικά facts:
fact No 1
Για αρχή είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα λιπαρά αποτελούν μία από τις 3 βασικές πηγές ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό – οι άλλες 2 είναι οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες. |
fact No 2
Η διαφορά που έχουν τα λιπαρά είναι πως αποτελούν μια πιο «συμπυκνωμένη» μορφή ενέργειας συγκριτικά με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Τι εννοούμε με αυτό; Ας το δούμε με αριθμούς για να το κατανοήσουμε ευκολότερα: 1 γραμμάριο λίπους στο σώμα μας αποδίδει 9 θερμίδες, σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες, που μας δίνουν μόνο 4 θερμίδες ανά γραμμάριο! |
fact No 3
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα στο blog μας, η αύξηση του σωματικού μας βάρους προκύπτει όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας είναι περισσότερες από αυτές που “καίμε” (όταν δηλαδή έχουμε αυτό που ονομάζουμε θετικό ισοζύγιο ενέργειας). |
Λαμβάνοντας υπόψη συνδυαστικά τα 3 παραπάνω facts βλέπουμε τον λόγο που τα λιπαρά –και πιο συγκεκριμένα η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών– συνδέεται με την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και την πρόσληψη βάρους. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως αν επιθυμούμε να διατηρήσουμε ή να μειώσουμε το σωματικό μας βάρος είναι ανάγκη να τα “κόψουμε μαχαίρι” – αυτό που χρειάζεται είναι να τα εντάξουμε στη διατροφή μας ισορροπημένα (σε κατάλληλες ποσότητες δηλαδή) αλλά και να έχουμε υπόψη ότι…
Τα λιπαρά θα λέγαμε πως αποτελούν μια “ομπρέλα”, κάτω απ’ την οποία βρίσκουμε μια μεγάλη ποικιλία ενώσεων. Ανάμεσα σε αυτές είναι και τα λιπαρά οξέα, τα οποία αποτελούν την απλούστερη μορφή καθώς και την κυριότερη πηγή διαιτητικού λίπους.
Με τη σειρά τους τα λιπαρά οξέα χωρίζονται (ανάλογα με τη χημική τους δομή) σε:
Ίσως έχετε ακούσει/διαβάσει κάπου για “καλά” και ”κακά” λιπαρά. Για να έχετε εύκολα τον διαχωρισμό στο μυαλό σας μπορείτε να θυμάστε ότι… …όταν μιλάμε για “καλά” λιπαρά αναφερόμαστε στα ακόρεστα λιπαρά, τα οποία όταν καταναλώνονται με μέτρο προάγουν την υγεία μας και …όταν μιλάμε για “κακά” λιπαρά αναφερόμαστε στα κορεσμένα και τρανς λιπαρά, που όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να αποδειχθούν βλαβερά για την υγεία μας – ειδικότερα την υγεία της καρδιάς. |
Ας τα γνωρίσουμε, λοιπόν, λίγο καλύτερα!
Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα τα βρίσκουμε κατά κύριο λόγο σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και απαντώνται σε υγρή μορφή σε θερμοκρασία δωματίου. Όπως είδαμε παραπάνω, χωρίζονται σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα.
Κάποιες από τις βασικότερες πηγές μονοακόρεστων λιπαρών στη διατροφή μας είναι:
Όσο για τα πολυακόρεστα λιπαρά, τα συναντάμε σε υψηλή περιεκτικότητα σε:
Στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων συμπεριλαμβάνονται και αυτά που ονομάζουμε απαραίτητα λιπαρά οξέα, που δεν είναι άλλα από τα διάσημα πλέον ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Ο λόγος που ονομάζονται απαραίτητα είναι πολύ απλός: ο οργανισμός μας δεν έχει τη δυνατότητα να τα συνθέσει μόνος του και γι’ αυτό είναι ανάγκη να τα προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας.
Γιατί ακούμε συνεχώς για τα ω-3;
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ω-3 συμβάλλει, μεταξύ άλλων:
|
Από την άλλη, τα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι συνήθως στερεά σε θερμοκρασία δωματίου και τα συναντάμε βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε ζωικά προϊόντα.
Ο βασικός λόγος που τα κορεσμένα λιπαρά είναι η μία από τις 2 υποκατηγορίες των “κακών” λιπαρών είναι πως η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με
|
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), στην καθημερινή μας διατροφή οι θερμίδες που προέρχονται από κορεσμένα λιπαρά δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης.
Ας δούμε ένα αριθμητικό παράδειγμα για να το κατανοήσουμε καλύτερα. Αν οι ημερήσιες ανάγκες σας σε ενέργεια είναι περίπου 2000 θερμίδες, τότε οι θερμίδες που προέρχονται από κορεσμένα λιπαρά δεν πρέπει να είναι περισσότερες από 200. Και αν θυμηθούμε τον «κανόνα» που αναφέραμε παραπάνω (1 γραμμάριο λίπους αποδίδει 9 θερμίδες), τότε μιλάμε για ~22 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών την ημέρα. Σας φαίνεται μεγάλος ο αριθμός; Αρκεί να σκεφτείτε πως καταναλώνοντας ένα σπιρτόκουτο φέτα (~30γρ.) προσλαμβάνετε περίπου 4 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών! |
Στόχος μας είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφών που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και η αντικατάστασή τους με πηγές “καλών” λιπαρών.
Για να τα περιορίσουμε, όμως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ξέρουμε και πού υπάρχουν! Από τις βασικότερες πηγές τους στη διατροφή μας, επομένως, είναι:
Για το τέλος κρατήσαμε τα τρανς λιπαρά οξέα – που μπορεί να τα συναντήσετε και ως «μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά» τα οποία:
Γιατί να αποφύγουμε όσο μπορούμε τα τρανς λιπαρά;.
Πρόκειται για μια κατηγορία λιπαρών των οποίων η κατανάλωση (κυρίως των βιομηχανικώς παραγόμενων) έχει συσχετιστεί με:
Μάλιστα, υπολογίζεται ότι η αυξημένη κατανάλωση trans λιπαρών ευθύνεται για περισσότερους από 500.000 θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο! |
Το καλό νέο είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες από τη βιομηχανία τροφίμων για ανασύνθεση των προϊόντων με στόχο τη μείωση ή την πλήρη εξάλειψη των τρανς λιπαρών. Καλό είναι βέβαια να είμαστε προσεκτικοί στις αγορές μας και να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που τελικά φτάνουν στο τραπέζι μας.
Τώρα, λοιπόν, που έγιναν οι απαραίτητες… συστάσεις με τα λιπαρά και τις διαφορετικές κατηγορίες τους, έχουμε για σας κάποιες απλές και χρήσιμες καθημερινές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εντάξετε τα λιπαρά στη διατροφή σας κρατώντας τις ισορροπίες και “αγκαλιάζοντας” τις Μεσογειακές συνήθειες.
Σχετικά άρθρα:
Digital marketing: πώς επηρεάζει τη διατροφή των παιδιών και της οικογένειας;