Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Υγεία 07.11.2024 3 λεπτά

8 Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας

Medifirst & Αθηναϊκή Mediclinic διαθέτουν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για ακριβέστερες γνωματεύσεις

International Day of Radiology

Η Διεθνής ημέρα ακτινολογίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στην επέτειο της ανακάλυψης των ακτίνων Χ, στις 8 Νοεμβρίου του 1895, από τον Wilhelm Roentgen. Οι ιδιότητες των ακτίνων Χ δημιούργησαν επανάσταση στην Ιατρική και έχουν βρει εκτεταμένες εφαρμογές στην ιατρική πράξη και στη διαγνωστική προσέγγιση των ασθενών. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη χρήση άλλων μορφών ενέργειας έχουν αναπτυχθεί και άλλες επαναστατικές απεικονιστικές μέθοδοι.

Τα Πολυϊατρεία Medifirst και η Αθηναϊκή Mediclinic διαθέτουν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας που επιτρέπει σε έμπειρους και εξειδικευμένους ακτινολόγους να κάνουν ακριβέστερες γνωματεύσεις.

Στα Πολυϊατρεία Medifirst υπάρχουν:

  • Ψηφιακά ακτινογραφικά μηχανήματα
  • Ψηφιακοί μαστογράφοι-Μαγνητικός Τομογράφος (Medifirst Αμαρουσίου)
  • Υπέρηχοι/ Triplex
  • Μέτρηση οστικής πυκνότητας (Μedifirst Αμαρουσίου)

Στο τμήμα Ακτινολογίας και στο Τμήμα Υπερήχων της Αθηναϊκής Mediclinic υπάρχουν:

  • Ψηφιακά ακτινογραφικά μηχανήματα
  • Διεγχειρητικό Ακτινοκοπικό μηχάνημα C-arm
  • Ψηφιακος μαστογράφος - Τομοσύνθεσης 3D
  • Αξονικός Τομογράφος
  • Υπέρηχοι/Triplex

Λίγα λόγια για το χρονικό της ανακάλυψης των ακτίνων Χ

Το 1895 ο Wilhem Roentgen εργαζόταν στο Φυσικό Ινστιτούτο, στο Πανεπιστήμιο Wurzburg, στη Γερμανία. Στις 8 Νοεμβρίου 1895, ο ίδιος, εμπνεόμενος από τα πειράματα του Philipp von Lenard χρησιμοποίησε σωλήνες χαμηλής απόδοσης (Lenard) και άρχισε να ερευνά τη διεισδυτικότητα των καθοδικών ακτίνων. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούσε ένα πέτασμα από λευκοχρυσοκυανιούχο βάριο για την ανίχνευση του φθορισμού που ίσως να προκαλούσαν οι καθοδικές ακτίνες. Στη συνέχεια, προχώρησε σε έναν σωλήνα υψηλότερης απόδοσης (Hittorf-Crookes) και αναπαρήγαγε το ίδιο φαινόμενο. Ο σωλήνας που παρήγαγε τις καθοδικές ακτίνες ήταν καλυμμένος με μαύρο χαρτόνι και λειτουργούσε σε σκοτεινό θάλαμο και ενώ το πέτασμα από λευκοχρυσοκυανιούχο βάριο βρισκόταν σε κάποια απόσταση από τον σωλήνα, ο Roentgen παρατήρησε ότι το πέτασμα φθόριζε. Η απόσταση του πετάσματος από τον σωλήνα ήταν μεγαλύτερη από ένα μέτρο, πολύ πιο μακριά απ’ ό,τι ήταν γνωστό ότι λειτουργούσαν οι καθοδικοί σωλήνες.

Έκπληκτος ο Roentgen ανακάλυψε ότι αυτές οι νέες ακτίνες περνούσαν αβίαστα από πολλά αντικείμενα αδιαφανή στο ορατό φως, αλλά δεν μπορούσαν να διαπεράσουν μεταλλικά αντικείμενα. Καθώς η φύση των ακτίνων ήταν άγνωστη, ο Wilhelm Roentgen τις ονόμασε ακτίνες Χ. Ο Wilhelm Roentgen τιμήθηκε με το εναρκτήριο Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1901, για την ανακάλυψή του.

Medifirst και Αθηναϊκή Mediclinic: ένας ολοκληρωμένος κόσμος υπηρεσιών υγείας με επίκεντρο τον ασθενή και τις εξατομικευμένες ανάγκες του

Τα Medifirst και η Αθηναϊκή Mediclinic συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο κόσμο υπηρεσιών υγείας. Συγκεκριμένα, τα τρία σύγχρονα Πολυϊατρεία, στην Αργυρούπολη, το Μαρούσι και το Περιστέρι μαζί με την Αθηναϊκή Mediclinic αποτελούν πρότυπες μονάδες που συγκεντρώνουν, κάτω από την ίδια στέγη, καταξιωμένους επιστήμονες, γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, την αρτιότερη τεχνολογία και τη δυνατότητα ιατρικών εξετάσεων, με πλήρη συντονισμό της φροντίδας που χρειάζεστε σε ένα φιλικό και σύγχρονο περιβάλλον.

Σχετικά άρθρα:

«Κάθε στιγμή μετράει» για την υγεία μας

20 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}