Καταδυόμαστε στη γλυκιά πλευρά της ζωής, εξετάζοντας πώς μπορούμε να απολαύσουμε γλυκά, με τον πιο σωστό τρόπο. Από τη φυσική μας αγάπη για τη γλυκιά γεύση μέχρι τις έξυπνες επιλογές που δεν θα επιβαρύνουν τη ζυγαριά, αυτό το άρθρο εξερευνά τον ρόλο της ζάχαρης στη διατροφή μας και προτείνει υγιεινές χριστουγεννιάτικες επιλογές.
Όλοι μας κατά καιρούς αναζητούμε ένα μικρό γλυκάκι, άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο. Κι αυτό είναι απόλυτα λογικό αφού η τάση προς τη γλυκιά γεύση είναι έμφυτη, όπως συμβαίνει αντίστοιχα και με την αποστροφή προς την πικρή γεύση! Πόσοι από εσάς όμως πιστεύατε ότι θα μπορούσατε να απολαμβάνετε συχνά ή ακόμη και καθημερινά κάτι γλυκό, γεγονός που για τους περισσότερους ανθρώπους (και κυρίως τους διαιτώμενους!) αποτελεί «απαγορευμένη ζώνη»; Και πώς θα πετύχετε παράλληλα να διατηρήσετε το βάρος σας και να συνεχίζετε να ακολουθείτε μία διατροφικά ποιοτική διατροφή, εφόσον τα εντάξετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα; Στο άρθρο που ακολουθεί, θα δούμε αναλυτικά:
Μπορεί στο άκουσμά της, το μόνο που να μας έρχεται στο μυαλό να είναι η γλυκιά της γεύση και το γεγονός ότι η αυξημένη κατανάλωσή της συνδέεται με αρνητικές για την υγεία μας συνέπειες (όπως η τερηδόνα). Όμως μπορεί να μη γνωρίζατε ότι χάρη στη ζάχαρη, διαμορφώνονται με συγκεκριμένο τρόπο τα «οργανοληπτικά» χαρακτηριστικά ενός προϊόντος, τα στοιχεία δηλαδή που σχετίζονται με το πώς αντιλαμβανόμαστε ένα τρόφιμο ή ρόφημα. Για παράδειγμα, προσδίδει τη χαρακτηριστική υφή στο παγωτό, «δένει» το σιρόπι στα γλυκά του κουταλιού, δίνει όγκο στα κέικ και τα μπισκότα, και δημιουργεί το χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο χρυσαφένιο χρώμα στο ψημένο ψωμί! Αυτός είναι κι ο λόγος, που όταν επιθυμούμε (ή απαιτείται!) να την μειώσουμε ή να την αντικαταστήσουμε (π.χ. όταν συνυπάρχουν προβλήματα όπως ο διαβήτης ή επιθυμούμε να ελέγξουμε το σωματικό μας βάρος όπου εκεί βοηθούν αρκετά και τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά), δεν είναι πάντοτε εύκολο να δώσουμε ένα αποτέλεσμα που θα μας ικανοποιεί όσον αφορά τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
Με εξαίρεση λοιπόν ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει λόγος να στερηθούμε τελείως τη ζάχαρη, αρκεί να προσέξουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε.
Ποια είναι όμως αυτή η ποσότητα ζάχαρης που δεν πρέπει να υπερβαίνουμε καθημερινά; Οι διατροφικές συστάσεις είναι ξεκάθαρες! Σύμφωνα λοιπόν με αυτές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO, 2015), τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες συστήνεται να έχουν μειωμένη πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων* και η ημερήσια πρόσληψή τους να αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων.
Για να αντιληφθείτε τι σημαίνει πρακτικά το παραπάνω, θα μιλήσουμε για το ημερήσιο διαιτολόγιο 2000 θερμίδων, ποσότητα που αντιστοιχεί στις ενεργειακές ανάγκες ενός μέσου ενήλικα. Η ποσότητα των ελεύθερων σακχάρων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% των θερμίδων δηλαδή τις 200 θερμίδες, ποσότητα που «μεταφράζεται» σε 50 γραμμάρια σακχάρων την ημέρα (αφού το 1γρ σακχάρων/υδατανθράκων αποδίδει 4 θερμίδες). Τα 50 γραμμάρια σακχάρων αντιστοιχούν σε 12 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ή 9 κουταλάκια του γλυκού μέλι/σιρόπι σφενδάμου/αγαύης κτλ.
Αρχικά, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να κρατήσουμε σταθερό το σωματικό μας βάρος, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε το ενεργειακό μας ισοζύγιο, δηλαδή ότι οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε δεν υπερβαίνουν εκείνες που «ξοδεύουμε» για το μεταβολισμό και τη σωματική μας δραστηριότητα.
Για παράδειγμα, αν γνωρίζουμε ότι διατηρούμαστε σταθεροί στο βάρος μας στις 2000 θερμίδες (ένας πτυχιούχος διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μέτρηση του βασικού μεταβολικού σας ρυθμού) και προσλαμβάνουμε καθημερινά +500 θερμίδες π.χ. από μία πάστα, τότε θα έχουμε θερμιδικό πλεόνασμα 7.000 θερμίδων σε 2 εβδομάδες, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1 κιλό σωματικού βάρους!
Καθότι όμως δεν παίζουν ρόλο μόνο οι θερμίδες και η ποσότητα αλλά και η διατροφική ποιότητα των τροφίμων που επιλέγουμε - αλλιώς θα σας λέγαμε ότι μπορεί και η πάστα να «χωρέσει» στο καθημερινό πρόγραμμά σας! - θα ήταν καλό να μην καταναλώνετε γλυκά πλούσια σε ζάχαρη και «κακά» λιπαρά σε καθημερινή βάση, αλλά περιστασιακά, π.χ. 1-2 φορές/εβδομάδα.
Κάτι σημαντικό! Όταν απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας γλυκά, δεν χρειάζεται να έχετε τύψεις στη συνέχεια και να προβαίνετε σε δίαιτες τύπου detox κτλ, καθότι κάτι τέτοιο δεν θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μία υγιή σχέση με το φαγητό. Εφόσον έχετε προσέξει τη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσής τους και οι υπόλοιπες επιλογές σας είναι ισορροπημένες, τότε σίγουρα ακόμη κι ένα «γερό» γλυκό την εβδομάδα, δεν θα σας κάνει να ξεφύγετε!
Η αλήθεια είναι ότι, παρασκευάζοντας μόνοι μας τα αγαπημένα μας γλυκά στο σπίτι, μπορούμε να βελτιώσουμε πολύ την ποιότητά τους. Χρησιμοποιώντας π.χ. αλεύρι ολικής άλεσης αντί για το αντίστοιχο «λευκό», ελαιόλαδο σαν βασική λιπαρή ύλη αντί για βούτυρο, μαύρη σοκολάτα αντί για πραλίνα και αντικαθιστώντας μέρος της ζάχαρης με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, τότε θα δημιουργήσουμε γλυκά με λιγότερα σάκχαρα και θερμίδες (αν προβούμε σε μερική υποκατάσταση της ζάχαρης) και με περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και οι φυτικές ίνες (από το αλεύρι ολικής), τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (από το ελαιόλαδο) και τα αντιοξειδωτικά (από το κακάο της μαύρης σοκολάτας).
Τα Χριστούγεννα σιγά-σιγά πλησιάζουν και ήρθε η ώρα φέτος να κάνετε τη διαφορά και να ανεβάσετε τον πήχη στη διατροφική ποιότητα των γλυκών σας ώστε να ωφεληθούν τα παιδιά και όλη η οικογένεια!
Οι επιλογές όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολλές! Αυτό που πρέπει να κρατήσετε, είναι ότι το «μυστικό» της απόλαυσης των γλυκών είναι να αποφύγετε την υπερκατανάλωσή τους και να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας το «μέτρον άριστον», που είναι άλλωστε απαραίτητο για διάφορες πτυχές της ζωής μας!
🎄 🍰 Καλές Γιορτές σε όλους!
*Με τον όρο «ελεύθερα σάκχαρα» εννοούμε πέρα από τη ζάχαρη, τα σάκχαρα του μελιού, της μελάσας, τη φρουκτόζη και άλλα που είτε προστίθενται σε τρόφιμα και ροφήματα από τη βιομηχανία τροφίμων, τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, ή περιέχονται φυσικά σε τρόφιμα όπως σε φυσικούς χυμούς φρούτων. Αυτά που περιέχονται στο γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά δεν περιλαμβάνονται στα ελεύθερα σάκχαρα.
👉Ενδιαφέρεστε να μάθετε τα πάντα για τη σωστή διατροφή; Εξερευνήστε την ενότητα "Διατροφή" στο blog μας και υιοθετήστε ένα συνειδητό τρόπο ζωής, με περισσότερη υγεία.