Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Διατροφή 11.01.2019

Επιστροφή στο σωστό βάρος μετά τις γιορτές

Το βάρος που αποκτάται στις γιορτές, συνήθως 0,5-2 κιλά, συχνά δε χάνεται ή χάνεται μερικώς. Αυτή η «συνήθεια» θα μπορούσε μακροπρόθεσμα, π.χ. σε μια περίοδο 5 ή 10 χρόνων, να οδηγήσει σε πολύ σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους.

Το βάρος που αποκτάται στις γιορτές,  συνήθως 0,5-2 κιλά,  συχνά δε χάνεται ή χάνεται μερικώς. Αυτή η «συνήθεια» θα μπορούσε μακροπρόθεσμα, π.χ. σε μια περίοδο 5 ή 10 χρόνων, να οδηγήσει σε πολύ σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους.

Κι ενώ οι ξέγνοιαστες γιορτινές μέρες περνούν πριν καν το καταλάβουμε, η επιστροφή στη ρουτίνα συνοδεύεται από την ερώτηση που τις πιο πολλές φορές, στριφογυρίζει στο μυαλό μας αμέσως μετά το ξεστόλισμα του δέντρου. 

Πώς θα χαθούν τα κιλά των γιορτών; 

Μία ισορροπημένη διατροφή είναι πάντα η απάντηση, όμως πέρα από τι και πόσο πρέπει να τρώμε, το συχνότερο εμπόδιο στην επιτυχημένη απώλεια των κιλών των γιορτών είναι η δυσκολία να «πειθαρχήσουμε» σε ένα πρόγραμμα. Και μάλιστα, σε μία περίοδο που η πίεση της καθημερινότητας επανέρχεται στη ζωή μας. 

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε πώς να οργανώσετε μεσογειακά τη διατροφή σας αλλά και με ποιους τρόπους θα μπορέσετε να παραμείνετε «πειθαρχημένοι» στις ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, ώστε να γίνουν αβίαστα κομμάτι της καθημερινότητάς σας.

5 life hacks για να κάνετε τις καλές διατροφικές συνήθειες μέρος της ζωής σας

#1 Βρείτε το πιο ισχυρό σας κίνητρο: θέλετε να νιώσετε ακόμα πιο όμορφο και υγιή τον εαυτό σας; Να φοράτε πιο άνετα τα ρούχα σας; Ή μήπως να συμμετέχετε πιο ευχάριστα στο αγαπημένο σας άθλημα; Τόσο στην αρχή όσο και σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς σας, είναι καλό να έχετε στο μυαλό σας έναν πολύ σημαντικό για εσάς λόγο για τον οποίο θέλετε να χάσετε τα κιλά των διακοπών. Φανταστείτε λοιπόν τον εαυτό σας, όπως θα τον θέλατε!

#2 Αποφύγετε τις δίαιτες express: Σίγουρα έχετε ακούσει, διαβάσει ή ακόμα και μπει στον πειρασμό να ακολουθήσετε μια από τις αμέτρητες δίαιτες αποτοξίνωσης που υπόσχονται, πως ακολουθώντας τις πιστά, θα χάσετε για παράδειγμα 3 κιλά σε 1 εβδομάδα. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από αυτές τις δίαιτες οδηγούν όντως σε μια ταχεία απώλεια βάρους, όμως συχνά δεν καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα όπως αδυναμία, κόπωση και ατονία, τα οποία - σε συνδυασμό με την υπερβολική στέρηση φαγητού- οδηγούν σε υπερφαγία. Και επομένως, επαναπρόσληψη του χαμένου βάρους, αν όχι ακόμα και περαιτέρω αύξησή του.

#3 Διαλέξτε στόχους που μπορείτε να πετύχετε: Η πρώτη επιτυχία δίνει δύναμη για τη συνέχεια. Έτσι λοιπόν, αντί για υπερβολικούς ή πολύ μακροπρόθεσμους στόχους (π.χ. θα χάσω 3-4 κιλά σε 2 μήνες), προτιμήστε να θέτετε πιο μικρούς και εφικτούς στόχους, οι οποίοι μπορούν να αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή εσωτερικής δύναμης για να συνεχίσετε την προσπάθειά σας. Μην ξεχνάτε πως ο προτεινόμενος ρυθμός για υγιή απώλεια βάρους, που είναι πιθανότερο να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου, είναι περίπου 0,5-1 κιλό την εβδομάδα.

#4 Απομακρύνετε τους πειρασμούς: Γλυκά, πίτες, παχιά κρέατα) που έχουν απομείνει στο τραπέζι, στα ντουλάπια ή στο ψυγείο σας από τις γιορτές θα πρέπει να εξαφανιστούν. Είναι μια πολύ απλή κίνηση, η οποία όμως θα διευκολύνει πολύ την προσπάθειά σας. Εάν δεν επιθυμείτε να τα πετάξετε, θα μπορούσατε να αποθηκεύσετε κάποια από αυτά στην κατάψυξη. 

#5 Από τις διακοπές, κρατήστε τις καλές συνήθειες: Κρατήστε στη ζωή σας τη σωματική δραστηριότητα που ίσως ακολουθήσατε περισσότερο στις γιορτές, ή προσθέστε ένα είδος άσκησης που σας ευχαριστεί, όπως το έντονο περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι και ο χορός. Ή, αν προτιμάτε, φροντίστε να συμμετέχετε σε ομαδικές δραστηριότητες με την οικογένεια ή τους φίλους σας, π.χ. βόλτες στη φύση με τα πόδια ή με ποδήλατα. Η άσκηση είναι το αντίδοτο στην καθιστική ζωή αλλά και ένα «υποκατάστατο» των ξέγνοιαστων στιγμών των διακοπών, μέχρι τις επόμενες, σε 4 μήνες. 

5 συμβουλές για να οργανώσετε τη διατροφή σας Μεσογειακά!

Με τις ρίζες της να χάνονται στα βάθη των αιώνων, η Μεσογειακή διατροφή είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα τωρινό trend. Αποτελεί το σταθερό σημείο αναφοράς για κάθε διατροφολόγο αλλά και για γιατρούς πολλών ειδικοτήτων που θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζήσουν καλύτερα και περισσότερο. Το παράδοξο όμως είναι πως, παρόλο η Μεσογειακή διατροφή εξελίχθηκε και στην Ελλάδα, πολλοί κάτοικοι του τόπου την έχουν «ξεχάσει». Αυτή η λήθη, μεταξύ άλλων παραγόντων, έχει οδηγήσει και στον πολύ υψηλό δείκτη παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα. Πως μπορείτε να υιοθετήσετε τη Μεσογειακή διατροφή;
  • Φροντίστε να προσφέρετε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σας δίνοντας έμφαση σε ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό και κάνοντας συχνά γεύματα κατά την υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας.
  • Ξεκινήστε τα κύρια γεύματα της ημέρας με σαλάτα -εκτός από τη θρεπτική της συμβολή στο γεύμα - θα σας βοηθήσει να χορτάστε γρηγορότερα. Επίσης, καταναλώστε φρούτα ή φρεσκοστυμμένους χυμούς στα ενδιάμεσα γεύματα. Για να επιλέξετε τα λαχανικά και τα φρούτα σας, είναι καλύτερο να προτιμάτε το μανάβη ή τη λαϊκή αγορά της περιοχής σας και ειδικά τα προϊόντα των οποίων είναι η εποχή τους.
  • Κάντε ένα διάλειμμα από το κόκκινο κρέας- δεδομένου ότι τις ημέρες των εορτών καταναλώσατε αρκετό- και προτιμήστε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως το ψάρι – που μπορείτε να καταναλώνετε και δύο φορές την εβδομάδα -  τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και τα όσπρια.
  • Προτιμήστε ψωμί, δημητριακά, ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
  • Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε! Για να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψη υγρών, φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό, αλλά και ροφήματα όπως τσάι, καφέ και χυμούς, πάντα με προσοχή στη ζάχαρη.

Αν θέλετε να βγείτε νικητές στη μάχη με τη ζυγαριά μετά τις γιορτές, τότε ο καλύτερος σύμμαχος στην προσπάθειά σας είναι ο ίδιος σας ο εαυτός! Υιοθετώντας μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή, μπορείτε κι εσείς να έρθετε κάθε φορά ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους σας για τη νέα χρονιά!

Γράφει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed, σε συνεργασία με την INTERAMERICAN

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}