Μπορεί να βασιστεί η διατροφή μας στο κρέας;
Στην εποχή μας, αν ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στις επίσημες διατροφικές συστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο – είτε αυτές που απευθύνονται σε υγιή άτομα είτε αυτές που είναι πιο εξειδικευμένες και «στοχεύουν» σε άτομα που ζουν με κάποιο νόσημα –, θα παρατηρήσουμε ότι στην τεράστια πλειοψηφία τους μας ενθαρρύνουν όλους να γεμίζουμε τα πιάτα μας κατά κύριο λόγο με φυτικές τροφές, μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων – να κάνουμε, δηλαδή, όπως λέμε, μια “στροφή” σε μια πιο plant-based διατροφή.
Κόντρα, λοιπόν, σ’ όλα αυτά ήρθε να κάνει την εμφάνισή της η Carnivore diet (ή δίαιτα των σαρκοφάγων) που τον τελευταίο καιρό αποτελεί το νέο διατροφικό trend και έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις κυρίως στα social media!
Στο άρθρο μας, θα απαντήσουμε σε βασικά ερωτήματα όπως:
Μιλάμε, επομένως, για μια διατροφή που βασίζεται αποκλειστικά στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων, όπως κρέας, ψάρια, αβγά, και ορισμένα γαλακτοκομικά, ενώ αποκλείει εντελώς φυτικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά. Πρόκειται για μια πιο ακραία μορφή διατροφής, που διαφοροποιείται από προηγούμενες δίαιτες που εστίαζαν στην υψηλή κατανάλωση πρωτεΐνης και λίπους και την αποφυγή υδατανθράκων, όπως η δίαιτα Atkins και η δίαιτα Keto. Ενώ οι Atkins και Keto επιτρέπουν ορισμένα λαχανικά και μια περιορισμένη πρόσληψη υδατανθράκων, η δίαιτα Carnivore τα αποκλείει εντελώς, προωθώντας το concept μιας «πλήρους κρεατοφαγίας».
Οι φανατικοί της οπαδοί υποστηρίζουν πως χρειάζεται να επιστρέψουμε στον τρόπο διατροφής των προγόνων μας, που τρέφονταν κυρίως με κρέας και ψάρι και πως τα σύγχρονα διατροφικά πρότυπα, που συχνά χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, είναι αυτά που ευθύνονται για τα τόσο υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και χρόνιων ασθενειών στον πλανήτη μας.
Για όσους αναρωτιέστε τι τρώει/πίνει στην καθημερινότητά του όποιος «ασπάζεται» τη δίαιτα των σαρκοφάγων, θα κάνουμε τα πράγματα λίγο πιο συγκεκριμένα.
Θα λέγαμε πως αποτελεί τον “πυρήνα” της δίαιτας. Μπορούν, λοιπόν, να συμπεριληφθούν διάφορα είδη κρέατος, με έμφαση σε κομμάτια πλούσια σε λιπαρά. Κοινές επιλογές είναι:
Τα εντόσθια, όπως συκώτι, καρδιά, νεφρά, και άλλα όργανα, συνιστώνται συχνά για την πυκνότητα σε θρεπτικά συστατικά.
Τα ψάρια (όπως σολομός, σαρδέλες) και τα θαλασσινά προσφέρονται για ποικιλία και για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Επιτρέπονται επίσης τα οστρακοειδή, όπως γαρίδες και μύδια.
Τα αβγά αποτελούν βασικό στοιχείο της δίαιτας, προσφέροντας πρωτεΐνες και λιπαρά.
Προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως το βούτυρο, το λαρδί και ο μυελός των οστών, βοηθούν στην κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια και λιπαρά.
Ορισμένοι ακόλουθοι της δίαιτας συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους κάποια περιλαμβάνονται γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως τυρί, κρέμα γάλακτος και γιαούρτι, ενώ άλλοι τα αποφεύγουν και αυτά.
Συστήνεται η ενυδάτωση του οργανισμού να επιτυγχάνεται κατά βάση με νερό.
Μερικοί ακόλουθοι καταναλώνουν ζωμό οστών για τα μεταλλικά στοιχεία και το κολλαγόνο που περιέχει.
Μερικοί ακόλουθοι της Carnivore επιλέγουν να ενσωματώσουν κάποια από τα παραπάνω, όμως όσοι την υιοθετούν αυστηρά τα αποκλείουν εντελώς.
Σε κάποιες περιπτώσεις, η δίαιτα Carnivore μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και οι βασικοί λόγοι πίσω από αυτό είναι:
Καθώς η πρωτεΐνη προκαλεί έντονο κορεσμό, μπορεί να μειώσει την όρεξη και έτσι να περιορίσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Παράλληλα, η έλλειψη υδατανθράκων οδηγεί το σώμα στη χρήση του λίπους ως πηγή ενέργειας, οδηγώντας έτσι μια κατάσταση κέτωσης που προάγει την καύση λίπους, κάτι που μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους.
Ωστόσο, η επιτυχία της δίαιτας στην απώλεια βάρους ποικίλλει και συχνά είναι προσωρινή. Γιατί;
Επειδή έχουμε στα χέρια μας πολύ περιορισμένα ερευνητικά δεδομένα για τη δίαιτα Carnivore, δεν μπορούμε εύκολα να αναφερθούμε σε πιθανά οφέλη της. Κάποια θετικά που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε είναι:
Πάμε τώρα να εξετάσουμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος…
Λόγω της εξαιρετικά περιοριστικής φύσης, η δίαιτα Carnivore έχει αρκετά και σημαντικά μειονεκτήματα:
Συμπερασματικά, η δίαιτα Carnivore –όπως και πολλές ακόμα δίαιτες που κατά καιρούς έχουν στρέψει πάνω τους τους προβολείς της δημοσιότητας– έχει και αυτή κάποια καλά στοιχεία. Ωστόσο, πρόκειται για μια δίαιτα πολύ περιοριστική, που δεν είναι εύκολο να ακολουθηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και ίσως ενέχει κινδύνους για την υγεία μας. Θα συστήναμε, λοιπόν, την υιοθέτηση μιας διατροφής με μεγαλύτερη ποικιλία και ισορροπία, που καλύπτει τις μοναδικές ανάγκες του καθενός μας και είναι σύμμαχος υγείας και ευεξίας!
Σχετικά άρθρα:
Ισορροπημένη διατροφή: μαθαίνουμε περισσότερα για τα λιπαρά!