Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Υγεία 18.10.2024 3 λεπτά

20 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης

Πραγματοποιήστε την εξέταση μέτρησης οστικής πυκνότητας στο Medifirst Αμαρουσίου

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει αφιερώσει την 20 Οκτωβρίου στο πρόβλημα της οστεοπόρωσης, προσφέροντας μια καλή ευκαιρία για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, όσον αφορά στην πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Πρόκειται για ένα μεταβολικό νόσημα που προσβάλει τα οστά, καθιστώντας τα πιο πορώδη και πιο εύθραστα και μειώνοντας την οστική μάζα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος καταγμάτων. Η οστεοπόρωση εξελίσσεται σταδιακά και ύπουλα, καθώς δεν δίνει πρώιμα συμπτώματα και συνήθως αντιλαμβανόμαστε ότι πάσχουμε από αυτήν μόνο όταν προκύψει κάποιο κάταγμα.

Τα συνηθέστερα οστεοπορωτικά κατάγματα συμβαίνουν στον καρπό, τη σπονδυλική στήλη και τα ισχία. Τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να έχουν ως συνέπεια τη μείωση ύψους, οσφυϊκούς πόνους και παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, ενώ τα κατάγματα των ισχίων συνήθως απαιτούν χειρουργική αποκατάσταση και έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της αυτονομίας του ατόμου και την επιδείνωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Ποιους πλήττει και ποιοι είναι οι επιβαρυντικοί παράγοντες

Η ασθένεια προσβάλει συνηθέστερα γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ιδίως άνω των 65 ετών. Ωστόσο υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ή να συμβάλουν στην εμφάνιση οστεοπόρωσης και σε νεότερες γυναίκες, αλλά και σε άνδρες, όπως η κληρονομικότητα, η λήψη ορισμένων φαρμάκων (κορτιζόνη, θυροξίνη κ.ά.) καθώς και παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, τα κακοήθη νοσήματα και οι παθήσεις των ενδοκρινών αδένων.

Λόγω των συνεπειών της οστεοπόρωσης στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των ατόμων, η πρόληψη της νόσου και των σχετιζόμενων με αυτήν καταγμάτων θεωρείται βασική για τη διατήρηση της υγείας, της ποιότητας ζωής και της ανεξαρτησίας στον ηλικιωμένο πληθυσμό. Σε περίπτωση διάγνωσης της νόσου, σύγχρονες φαρμακευτικές μέθοδοι μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα οστεοπορωτικού κατάγματος και να επιβραδύνουν ή και να αναστείλουν την εξέλιξή της.

Όλες οι ανωτέρω κατηγορίες ασθενών θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο μέτρησης της οστικής πυκνότητας, μιας ανώδυνης και απλής εξέτασης που υπολογίζει τη μάζα και την πυκνότητα των οστών. Με τη σημαντική αυτή εξέταση, η οποία διαρκεί μόνον 5-10 λεπτά, μπορεί κανείς να διαγνώσει με ακρίβεια αλλά και να παρακολουθήσει την εξέλιξη της νόσου.

Για να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό μας προσφέρουμε στο Medifirst Αμαρουσίου την εξέταση μέτρησης οστικής πυκνότητας στην ειδική προνομιακή τιμή των 35€ από 18 έως 31 Οκτωβρίου.

Προγραμματίστε σήμερα το ραντεβού σας:

Σχετικά άρθρα:

18 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης

«Κάθε στιγμή μετράει» για την υγεία μας

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}