Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Υγεία 04.10.2024 3 λεπτά

Καρκίνος του Μαστού: Η δύναμη της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης

Φροντίστε την υγεία των μαστών σας με την υποστήριξη της Αθηναϊκής Mediclinic & των Πολυϊατρείων Medifirst

Καρκίνος του Μαστού

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, που συνιστά την πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Αποτελεί επίσης τη δεύτερη αιτία θανάτου στη γυναίκα όσον αφορά γενικά τα κακοήθη νεοπλάσματα, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Σε μικρό ποσοστό, (0,5-1%) μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες.

1 στις 8 γυναίκες μπορεί να νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή της

Με τα σημερινά δεδομένα ο συνολικός κίνδυνος που έχει μια γυναίκα να νοσήσει από καρκίνο μαστού στη ζωή της υπολογίζεται περίπου στο 12% – αυτό σημαίνει πως υπάρχει η πιθανότατα ανάπτυξης για 1 στις 8 γυναίκες. Η συχνότητά του φαίνεται να αυξάνει με την ηλικία, καθώς είναι ο πιο συχνός μετά την εμμηνόπαυση ενώ η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 63 έτη. Είναι σπάνιος στη νεαρή ηλικία και όταν παρουσιάζεται στις ηλικίες 20 έως 45 έτη αποτελεί και την πρώτη αιτία θανάτου στη γυναίκα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), 2,3 εκατομμύρια γυναίκες νοσούν ετησίως από καρκίνο μαστού, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται περίπου 7.700 νέες περιπτώσεις ανά έτος. Υπάρχει μια αυξητική τάση των περιπτώσεων καρκίνου μαστού σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες και ετησίως υπολογίζεται ότι συνεχίζει να αυξάνεται περίπου κατά 0,5%.

Η πολυπλοκότητα των αιτιών

Οι αιτίες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού δεν έχουν πλήρως προσδιοριστεί, όμως γνωρίζουμε ότι αφορά μια πολυπαραγοντική νόσο. Πρέπει να τονιστεί πως οι περιπτώσεις που σχετίζονται με την κληρονομικότητα είναι η μειοψηφία, αφορά το 5-10% των περιπτώσεων, δηλαδή μόνο 1 στις 10 περιπτώσεις, στις υπόλοιπες είναι μια τυχαία αιτιολογία. Άρα δεν είναι πραγματικότητα ότι αν στην οικογένεια δεν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό δεν υπάρχει και κίνδυνος της ανάπτυξής του.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος ζωής των ασθενών, η αύξηση σωματικού λίπους, η καθιστική ζωή, οι διατροφικές συνήθειες, το αλκοόλ καθώς και η επιρροή συγκεκριμένων ορμονικών συνθηκών που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά στην ανάπτυξη καρκίνου μαστού. Υπάρχουν συγκεκριμένες διεθνείς οδηγίες για κάθε ηλικία σε κάθε γυναίκα σύμφωνα με το οικογενειακό-κληρονομικό ιστορικό, το ατομικό της ιστορικό και την πυκνότητα των μαστών ώστε να υπολογίζεται το ρίσκο ανάπτυξης και να κατευθύνεται μόνο από τον ειδικό ιατρό για τους ελέγχους που πρέπει να εκτελεί.

Ανεκτίμητος σύμμαχος η πρόληψη

Η πρόληψη για τον καρκίνο μαστού, ο προσυμπτωματικός έλεγχος μαστών, πριν δηλαδή βρεθεί μια κακοήθεια είναι πολύ βασικός πυλώνας και επηρεάζει άμεσα τη θεραπεία. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε την αξία και τη δύναμη της πρόληψης, καθώς στα αρχικά στάδια ο καρκίνος σήμερα είναι σχεδόν θεραπεύσιμος και το προσδόκιμο επιβίωσης πολύ υψηλό.

Η σύγχρονη Ιατρική με την εξέλιξη όλων των απεικονιστικών διαγνωστικών μεθόδων στον Μαστό (Ψηφιακή Μαστογραφία και Τομοσύνθεση, Υπέρηχοι υψηλής ευκρίνειας με ειδικές τεχνικές - Ελαστογραφία, Μαγνητική Τομογραφία Μαστών) και η κλινική εξέταση και καθοδήγηση από τον ειδικό Χειρουργό Μαστού, μας επιτρέπουν σήμερα να εξασφαλίσουμε σε κάθε γυναίκα τη σωστή και την έγκαιρη διάγνωση κάθε καρκίνου μαστού.

Ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού σήμερα αντιμετωπίζεται συλλογικά μέσα από ιατρικές ομάδες και με τη συνεργασία όλων των εξειδικευμένων ειδικοτήτων που αποφασίζουν μέσα από ένα Ογκολογικό συμβούλιο μετά την κάθε νέα διάγνωση και πριν ξεκινήσει η οποιαδήποτε θεραπεία. Όλες οι επιστήμες σήμερα μέσω των συγκεκριμένων ειδικοτήτων (Χειρουργική Μαστού, Ογκολογία, Ακτινοθεραπεία, Πλαστική Χειρουργική, Ακτινολογία και Γενετική μαζί με τη Βιολογία) συμπορεύονται για την άμεση και άρτια αντιμετώπιση της ασθενούς που έχει διαγνωστεί με καρκίνο μαστού.

Τα καινούργια φάρμακα στην Ογκολογία, οι ολοένα και πιο στοχευμένες θεραπείες, οι μοντέρνες τεχνικές στην Ακτινοθεραπεία, σε συνάρτηση και με μια πιο ολιστική αντιμετώπιση της νόσου, μπορούν να προσφέρουν στις ασθενείς μας σήμερα εκτός από τη λιγότερη τοξικότητα, μια ταχύτερη επιστροφή τους στην κανονικότητα και σαφώς μια καλύτερη ποιότητα ζωής επηρεάζοντας θετικά στο προσδόκιμο επιβίωσης.

Όσον αφορά στη Χειρουργική Μαστού, η Ογκοπλαστική Χειρουργική και όλες οι καινοτόμες τεχνικές αποκατάστασης μαστού που εφαρμόζονται ιδιαίτερα μετά από τη Μαστεκτομή, εξασφαλίζουν στην κάθε γυναίκα τη διατήρηση της εικόνας της και της γυναικείας της φύσης. Επίσης, όλα τα εξελιγμένα ειδικά υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα στο χειρουργείο από τα χέρια αποκλειστικά και μόνο πολύ εξειδικευμένων Χειρουργών (ειδικά ενθέματα μαστού και πλέγματα μαστού από ειδικό υλικό) παρέχουν στις ογκολογικές μας ασθενείς ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η διαρκώς εξελισσόμενη αλλά και ταυτόχρονα η ήδη πολύ προηγμένη Χειρουργική αντιμετώπιση όσον αφορά τις παθήσεις του Μαστού σήμερα μας κάνει υπερήφανους για την ελληνική πραγματικότητα. Μπορούμε στις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου μαστού να εξασφαλίζουμε έναν φυσικό και υγιή μαστό. Στην Αθηναϊκή Mediclinic εφαρμόζουμε όλες τις Ογκοπλαστικές τεχνικές διατήρησης μαστού, αλλά και στις περιπτώσεις όπου συστήνεται η Μαστεκτομή, ακολουθεί ταυτόχρονη αποκατάσταση μαστού, ανακατασκευάζεται δηλαδή ο μαστός εκτελώντας σε ένα χειρουργείο όλες τις τεχνικές που απαιτούνται ώστε η γυναίκα να μην υποστεί κανέναν ακρωτηριασμό αλλά απεναντίας να αποκτήσει ένα άριστο ογκολογικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Ανάλογα το στάδιο καρκίνου και τις συννοσηρότητες της ασθενούς, σε συνεργασία με τον Πλαστικό Χειρουργό αποφασίζουμε για το βέλτιστο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όσο πιο πρώιμο είναι το στάδιο διάγνωσης, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να μην επακολουθήσει η μαστεκτομή. Ασφαλώς όσο πιο πρώιμο είναι το στάδιο της διάγνωσης τόσο καλύτερο θα είναι και το ποσοστό επιβίωσης. H πρόληψη ακόμη και σήμερα αποτελεί ένα βασικό κλειδί θεραπείας. Η πολυετής εμπειρία, η συνεργασία μέσα από δυνατές επιστημονικές ομάδες, καθώς επίσης η συνεχόμενη ενημέρωση και συνεργασία μας με τα κορυφαία Ιδρύματα του εξωτερικού, μας εξασφαλίζουν τον στόχο μας για άριστα αποτελέσματα στις ασθενείς μας.

Με αφορμή την 25η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, πραγματοποιήστε τις διαγνωστικές εξετάσεις σας, με προνομιακές τιμές, στην Αθηναϊκή Mediclinic και στα Πολυϊατρεία Medifirst.

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}