
Φέτος διανύουμε ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια των τελευταίων ετών. Όσοι μάλιστα ζούμε στις μεγαλύτερες πόλεις, βιώνουμε καθημερινά ακόμη πιο αυξημένες θερμοκρασίες, τις οποίες γεννούν, με την έκθεσή τους στον ήλιο, τα δομικά υλικά του χώρου που μας περιβάλλει (άσφαλτος, τσιμέντο, γυαλί, έλλειψη επαρκούς φυσικής σκιάς από δέντρα και πάρκα).
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος της Γενικής Κλινικής Αθηναϊκή MEDICLINIC
Φέτος διανύουμε ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια των τελευταίων ετών. Όσοι μάλιστα ζούμε στις μεγαλύτερες πόλεις, βιώνουμε καθημερινά ακόμη πιο αυξημένες θερμοκρασίες, τις οποίες γεννούν, με την έκθεσή τους στον ήλιο, τα δομικά υλικά του χώρου που μας περιβάλλει (άσφαλτος, τσιμέντο, γυαλί, έλλειψη επαρκούς φυσικής σκιάς από δέντρα και πάρκα).
Είναι, λοιπόν, οι μέρες αυτές αφορμή για να μάθουμε ή να ξαναθυμηθούμε χρηστικές πληροφορίες για το ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο το καλοκαίρι από επιπλοκές και για το πώς μπορούν ενήλικες και παιδιά να αντιμετωπίσουν αυτό το δύσκολο συνδυασμό της αποπνικτικής υγρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών που ονομάζουμε καλοκαιρινό καύσωνα.
Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να κρύβουν κινδύνους για όλους, κάποιοι όμως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Οι προδιαθεσικοί παράγοντες μεγαλύτερης ευαισθησίας στην υπερθερμία και τη θερμοπληξία είναι:
Υπό κανονικές συνθήκες, στον άνθρωπο λειτουργεί ομαλά ένας θερμορυθμιστικός μηχανισμός (εσωτερικός θερμοστάτης) με έδρα τον εγκέφαλο, ο οποίος φροντίζει να διατηρείται η θερμοκρασία του σώματος σταθερή, παρά τις όποιες ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Όταν το περιβάλλον γίνει κρύο, το σώμα παράγει θερμότητα για να παραμείνει ζεστό, ενώ όταν το περιβάλλον γίνει πιο θερμό το σώμα αποβάλλει θερμότητα για να μην ανεβεί η θερμοκρασία του, περιορίζοντας τις καύσεις του, διευρύνοντας τα μικρά αγγεία του δέρματος, αυξάνοντας την εφίδρωση (αποβολή ιδρώτα) και επιταχύνοντας την αναπνοή.
Κάποιες φορές όμως αυτός ο μηχανισμός μπορεί να φτάσει στα όριά του και να μην λειτουργεί με επάρκεια. Αυτό μπορεί πιο συχνά να συμβεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο (ηλίαση) και έχει σαν αποτέλεσμα την παθολογική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (υπερθερμία).
Το τρίπτυχο υψηλή θερμοκρασία, υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και άπνοια συνιστά την προϋπόθεση της θερμοπληξίας. Η θερμοπληξία (heatstroke) είναι μια επιπλοκή της υπερθέρμανσης του σώματος σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Πρόκειται για μια βαριά και επείγουσα κλινική κατάσταση, η οποία εκδηλώνεται ιδίως σε ηλικιωμένα και εξασθενημένα άτομα, με συμπτώματα αντίστοιχα με εκείνα της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Θα πρέπει να διακρίνουμε την θερμοπληξία από τη θερμική εξάντληση. Η τελευταία οφείλεται σε μεγάλη απώλεια υγρών από τη ζέστη και δεν απουσιάζει η εφίδρωση, ενώ ο πυρετός είναι χαμηλός ή απών. Τα συμπτώματα και η όλη εικόνα της θερμικής εξάντλησης είναι λιγότερο δραματικά. Η εξάντληση λόγω ζέστης αργεί να εκδηλωθεί ενώ η θερμοπληξία εκδηλώνεται απότομα και σχεδόν χωρίς προειδοποίηση.
Τα πρώτα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν:
Είναι ζωτικής σημασίας να μειωθεί η θερμοκρασία του ατόμου που έχει πάθει θερμοπληξία. Για τον σκοπό αυτό:
Φροντίζουμε ώστε να διακομιστεί ο πάσχων με ασφάλεια στην πλησιέστερη υγειονομική μονάδα, όταν:
Θα πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι για τη δυνητική σοβαρότητα και επικινδυνότητα της θερμοπληξίας. Οι θερμόπληκτοι πολλές φορές χρειάζονται νοσηλεία και μάλιστα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ η έγκαιρη και ολοκληρωμένη παρέμβαση μπορεί να ελαττώσει τη θνητότητα.