Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Καινοτομία 03.06.2022

Αφιέρωμα: Το παρόν και το μέλλον της βιώσιμης κινητικότητας, Μέρος 2

Στην INTERAMERICAN ανέκαθεν μας ενδιαφέρει αφενός να υποστηρίζουμε με την ασφάλιση (link άρθρου καινοτομιών ANYTIME) τις καινοτόμες ιδέες που θα κάνουν τη ζωή των ανθρώπων ασφαλέστερη και ποιοτικά καλύτερη.

Το παρόν και το μέλλον της βιώσιμης κινητικότητας
Όλοι οι τρόποι μετακίνησης στην πόλη που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον σε εμάς και τον πλανήτη, και πώς εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

Στην INTERAMERICAN ανέκαθεν μας ενδιαφέρει αφενός να υποστηρίζουμε με την ασφάλιση τις καινοτόμες ιδέες που θα κάνουν τη ζωή των ανθρώπων ασφαλέστερη και ποιοτικά καλύτερη. Αφετέρου, μέσα από το INTERAMERICAN INNOVATION HUB θέλουμε να εξερευνούμε υπηρεσίες που, μαζί με την ασφάλιση, θα προσφέρουν το κάτι παραπάνω στην καθημερινή εμπειρία των μετακινήσεων όλων μας.

Αντιλαμβανόμαστε πως οτιδήποτε νέο μπορεί να προκαλέσει εξίσου τον ενθουσιασμό, αλλά και τον σκεπτικισμό. «Ποιες επιλογές έχω»; «Τι είναι»; «Πως θα το εντάξω στη ζωή μου»; «Τι θα μου προσφέρει»; Ερωτήσεις όπως αυτές αναζητούν την απάντηση από κάθε άνθρωπο. Έτσι, στο πλαίσιο του INTERAMERICAN INNOVATION HUB δημιουργούμε ενημερωτική αρθρογραφία, προκειμένου να ανακαλύψουμε μαζί το νέο τοπίο που ανοίγεται μπροστά μας αλλά και να εμπνεύσουμε επιχειρηματικές λύσεις που θα συμπληρώσουν την εμπειρία των μετακινήσεων του αύριο.

Σε αυτό το άρθρο, θα διαβάσετε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος «Το παρόν και το μέλλον της βιώσιμης κινητικότητας», το οποίο, στο σύνολο του περιλαμβάνει τις ενότητες:

  • Γιατί να αλλάξουμε τον τρόπο που μετακινούμαστε;
  • Τι σημαίνει Βιώσιμη Κινητικότητα
  • Συσκευές μικροκινητικότητας (Ε.Π.Η.Ο.): ποδήλατα, σκούτερ και scateboards
  • Ηλεκτρικά αυτοκίνητα
  • Δίκτυα ΜΜΜ
  • Shared economy
  • Τα «έξυπνα» νησιά στην Ελλάδα

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο μέρος του αφιερώματος

Δίκτυα ΜΜΜ: όσο περισσότερα τόσο καλύτερα – για το περιβάλλον!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ομάδας C40 Cities, οι σημαντικές πράσινες επενδύσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορούν να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τα μέσα μεταφοράς σε ποσοστό έως και 45% και να μειώσουν τις εκπομπές των αστικών μέσων μεταφοράς στο ήμισυ και παραπάνω έως το 2030.

Στην Αθήνα, αξιοσημείωτο είναι το ότι υπάρχει κινητικότητα ως προς την επέκταση του Μετρό της πόλης. Οι πρώτες εργασίες για τη Γραμμή 4 (Άλσος Βεΐκου-Γουδί) με 15 νέους σταθμούς βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενώ ετοιμάζεται να ολοκληρωθεί και η επέκταση του μέσου στον Πειραιά με τους τρεις εναπομείναντες σταθμούς της Γραμμής 3. Επιπρόσθετα, γίνονται συζητήσεις για ακόμη περισσότερες επεκτάσεις, όπως της Γραμμής 2 με τρεις νέους σταθμούς προς Ίλιον, αλλά και της Γραμμής 1 προς την Καλλιθέα και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Επιπλέον, στη Θεσσαλονίκη, έχει ολοκληρωθεί το 90% των εργασιών για το μετρό της πόλης, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το έργο θα παραδοθεί στους πολίτες το 2023.

Shared economy: ένα παραδοσιακό μοντέλο συνεννόησης μετεξελίσσεται στο μέλλον της μετακίνησης

Πολλοί χρήστες μοιράζονται ένα αυτοκίνητο, κι έτσι απαλλάσσονται από πάγιες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών οχημάτων, όπως τα τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα. Αυτό είναι το car sharing. Από την άλλη, το ride sharing είναι το μοίρασμα της διαδρομής! Αν δηλαδή πηγαίνουμε στην ίδια κατεύθυνση, μοιραζόμαστε την κούρσα και τα έξοδα. Και τα δύο μοντέλα μετακίνησης έχουν και την αντίστοιχη επί πληρωμή υπηρεσία τους, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα έχουμε πάρει μία γεύση από τις υπηρεσίες της Uber, στο παρελθόν.

Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο τρόπους μετακίνησης που θυμίζουν την εύκολη συνεννόηση που υπήρχε παλιότερα στις μικρές κοινωνίες, αναπτύσσονται ποικίλες ακόμα λύσεις που, τις πιο πολλές φορές, μέσα από πλατφόρμες δικτυώνουν οδηγούς, συνοδοιπόρους και κατόχους αυτοκινήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές εμπειρίες διαμοιρασμού αυτοκινήτων ανιχνεύεται σε έναν πρώιμο συνεταιρισμό στη Ζυρίχη το 1948, προσελκύοντας άτομα που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν αυτοκίνητο, αλλά μπορούσαν να μοιράζονται ένα. Και αλλού όμως επιχειρήθηκαν αντίστοιχα πειράματα, συμπεριλαμβανομένης μίας πρωτοβουλίας car sharing γνωστής ως «Procotip» στο Μονπελιέ της Γαλλίας, το 1971, και μίας ακόμη με την ονομασία «Witkar» στο Άμστερνταμ.

Στην Ελλάδα, μέσα στο 2021, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ότι θα ενσωματωθούν στο σύστημα μεταφορών υπηρεσίες όπως το car sharing και το carpooling, επισημαίνοντας ότι με αυτές τις υπηρεσίες περνάμε στην “οικονομία της πλατφόρμας” στον τομέα των Μεταφορών.

Τα έξυπνα νησιά ανοίγουν τον δρόμο για τη βιώσιμη μετακίνηση στην Ελλάδα

Σύντομα, θα έχουμε τα πρώτα «πράσινα και έξυπνα» νησιά στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί», το ελληνικό νησί θα αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης μετακίνησης, καθώς όχι μόνο όλα τα συμβατικά οχήματα αντικαθίστανται σταδιακά με ηλεκτρικά, αλλά θα δημιουργηθούν και υπηρεσίες car sharing μέσω εφαρμογών για smartphones. Η Χάλκη είναι το επόμενο νησί που ήδη ακολουθεί τον ίδιο δρόμο.

Σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες, ωστόσο, μελετώνται και πραγματοποιούνται έργα που επιτρέπουν στους πολίτες να περιηγηθούν χωρίς αυτοκίνητο, εύκολα, άνετα και αποτελεσματικά, αποφορτίζοντας και το περιβάλλον. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και τα δίκτυα πεζοδρόμησης. Στην Αθήνα, η πρώτη μεγάλη πεζοδρόμηση ήταν αυτή της Βουκουρεστίου και ακολούθησε αυτή της Πλάκας. Ένα από τα έργα που έχουν ξεχωρίσει ήταν η πεζοδρόμηση της οδού Αποστόλου Παύλου στο Θησείο και ο ενιαίος αρχαιολογικός χώρος. Μία από τις πιο όμορφες βόλτες της Αθήνας σήμερα κάποτε ήταν γεμάτη αυτοκίνητα και ρύπους. Στην πόλη έχουν ξεκινήσει τα έργα στο πλαίσιο της υλοποίησης των τελικών παρεμβάσεων για τον Μεγάλο Περίπατο, ένα πολλά υποσχόμενο έργο πεζοδρομήσεων στο κέντρο.

Η βιώσιμη κινητικότητα μας αφορά όλους!

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η βιώσιμη κινητικότητα είναι κάτι που μπορεί να αναπτυχθεί τόσο μέσω πρωτοβουλιών από την πολιτεία, όσο και μέσω των προσωπικών επιλογών του καθενός από εμάς. Σίγουρα, στις μέρες μας υπάρχουν περισσότερες βιώσιμες επιλογές που αλλάζουν τις μετακινήσεις και κάνουν, συνολικά, το αστικό περιβάλλον καλύτερο, με στόχο την κινητικότητα μηδενικών εκπομπών. Η μετάβαση σε μία πιο καθαρή, πιο πράσινη και πιο έξυπνη κινητικότητα είναι δυνατή, προσβάσιμη σε όλους και ολοένα και πιο ασφαλής, ενώ μπορεί να γίνει πλέον με γοργούς ρυθμούς, με τη βοήθεια των τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά και της ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων και προτάσεων.

Γίνε μέρος του οικοσυστήματος καινοτομίας της INTERAMERICAN! Ας κτίσουμε μαζί, υπηρεσίες πέρα από τα όρια της ασφάλισης!

Στο INTERAMERCAN INNOVATION HUB αναζητάμε λειτουργικές ψηφιακές λύσεις που συμπληρώνουν την ασφάλιση, με μια καθημερινή εμπειρία μετακίνησης

Δεν έχει σημασία αν είστε μια νεοσύστατη εταιρεία, ένα προοδευτικό πανεπιστήμιο ή μια μεγάλη επιχείρηση. Αν έχετε ένα ψηφιακό working solution, που σχετίζεται με την καινοτόμο μετακίνηση, θα χαρούμε να μας το παρουσιάσετε!

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}