Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπτώματα, τις αιτίες και τη σωστή πρόληψη των εαρινών αλλεργιών
Η άνοιξη είναι για πολλούς η ομορφότερη εποχή του χρόνου. Για άλλους όμως σηματοδοτεί την έναρξη μιας δύσκολης περιόδου λόγω των εαρινών αλλεργιών. Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα, πώς μπορούμε να τα διαχειριστούμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε την έξαρσή τους;
Οι κυριότερες αλλεργίες που ενδέχεται να μας ταλαιπωρήσουν περισσότερο την άνοιξη, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης στην ατμόσφαιρα αιωρούμενων αλλεργιογόνων όπως η γύρη, την εποχή αυτή, είναι:
Η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων συνήθως επαναλαμβάνεται με το ίδιο πρότυπο σε κάθε ασθενή, την ίδια περίπου εποχή κάθε χρόνο. Πιο σπάνια μπορεί να παρουσιάζουμε συμπτώματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά με εποχικές εξάρσεις και υφέσεις.
Οι τρεις συχνότερες αλλεργιογόνες ουσίες που ευθύνονται για τις περισσότερες αλλεργίες της άνοιξης στην Ελλάδα είναι η γύρη από τα αγρωστώδη (κοινώς γρασίδια, με σημαντικότερους εκπροσώπους την Βερμούδα ή αγριάδα και το Timothy), η γύρη του φυτού περδικάκι (που ανήκει στα αγριόχορτα ή ζιζάνια) και η γύρη της ελιάς.
Δεν μιλάμε απλώς για ένα ενοχλητικό φτέρνισμα ή λίγη φαγούρα. Οι εαρινές αλλεργίες μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μας, καθώς:
Σε πρώτη φάση για τη θεραπεία των αλλεργιών μας στηριζόμαστε στη συμπτωματική αντιμετώπιση με τοπικά σκευάσματα ή, αν απαιτείται, και συστηματικά χορηγούμενα αντιισταμινικά ή κορτικοειδή. Εάν τα συμπτώματα δεν μπορούν να ελεγχθούν επαρκώς με τη συμπτωματική θεραπεία, καταφεύγουμε στη λύση της ανεύρεσης του ειδικού αιτίου που προκαλεί την αλλεργία μέσω ειδικών εξετάσεων και στη συνέχεια στην αντίστοιχη αιτιολογική αντιμετώπιση με τη βοήθεια αλλεργιολόγου. Πρόκειται για τη γνωστή ανοσοθεραπεία, δηλαδή τη διενέργεια μιας σειράς ειδικών εμβολίων (υπογλώσσιων ή υποδορίων) που επανεκπαιδεύουν το αμυντικό μας σύστημα να «αγνοεί» την αλλεργιογόνο ουσία όποτε έρχεται σε επαφή με αυτή.
Δεδομένου ότι η γύρη μπορεί να ταξιδέψει με τον αέρα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που απελευθερώνεται, καταλαβαίνουμε ότι μάλλον δεν υπάρχει απόλυτος τρόπος να αποφύγουμε την έκθεση σε αυτή. Υπάρχουν όμως πρακτικά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν:
Σχετικά άρθρα: