Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Υγεία 03.02.2025 3 λεπτά

Πώς θα προστατευτούμε από τις εποχικές ιώσεις

Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα

Πώς θα προστατευτούμε από τις εποχικές ιώσεις

Οι χαμηλές θερμοκρασίες συνοδεύονται συχνά από έξαρση των ιώσεων. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών ευνοούνται οι λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως το κοινό κρυολόγημα, η λοίμωξη από κορονοϊό, η γρίπη, ο ή ο RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) και πιο πρόσφατα ο μεταπνευμονοϊός κ.ά. Αυτές οι ιώσεις μεταδίδονται γρήγορα από το ένα άτομο στο άλλο με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται από τον βήχα, το φτέρνισμα και την ομιλία του φορέα του ιού.

Τα κοινά συμπτώματα αυτών των ιώσεων είναι πυρετός, μυαλγίες, πονόλαιμος, συνάχι και κακουχία. Γενικά δεν χρειάζονται κάποια ειδική αγωγή για την αντιμετώπισή τους, αλλά είναι αναγκαία η ξεκούραση, η καλή διατροφή και η επαρκής ενυδάτωση. Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει αντιπυρετικά και αναλγητικά, αποσυμφορητικά, βιταμίνες και αντιβηχικά και ενίοτε αντιικά φάρμακα, πάντα κατά την κρίση του Ιατρού. Αν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται εντός 48 ωρών ή υπάρχει οξεία επιδείνωση είναι απαραίτητη η εξέταση από Ιατρό.

Συμβουλές για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να προστατευθούμε από την ασθένεια και να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας; Χρειαζόμαστε καλή διατροφή, επαρκή ξεκούραση και κυρίως εμβολιασμό κάθε χρόνο ειδικά για τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια προβλήματα υγείας.

Πιο αναλυτικά:

  1. Ισορροπημένη διατροφή: εντάσσουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
  2. Καλή υγιεινή για να περιοριστεί η διασπορά των ιών:
  3. • σχολαστικό πλύσιμο χεριών,

    • βήχουμε και φτερνιζόμαστε σε μαντήλι ή στον αγκώνα μας,

    • αερίζουμε καλά και συχνά τους χώρους,

    • αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους,

    • αποφεύγουμε να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα με τα χέρια μας,

    • φοράμε μάσκα και γάντια όταν ερχόμαστε σε επαφή με κάποιον που επιβεβαιωμένα νοσεί ή έχει συμπτώματα λοιμώξεως του αναπνευστικού.

    Ο καλός αερισμός των χώρων και η παραμονή στο σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της μετάδοσης.

  4. Αποφυγή της λήψης φαρμάκων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ιατρού, όπως τα αντιβιοτικά.
  5. Επαρκής ξεκούραση και καλός ύπνος: συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και επομένως στην άμυνα του οργανισμού μας κατά των ιώσεων.
  6. Αποφυγή του καπνίσματος.
  7. Συστηματική άσκηση.
  8. Τακτικός εμβολιασμός: δεν ξεχνάμε να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο κατά τις οδηγίες του Ιατρού μας.

Κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας και ακολουθώντας τα παραπάνω, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο εποχικών ιώσεων και να προστατεύσουμε την υγεία μας καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα.


Σχετικά άρθρα:

Ξεκινήστε τη νέα χρονιά φροντίζοντας την υγεία σας

«Κάθε στιγμή μετράει» για την υγεία μας

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}