Tips για να εντάξουμε τις φυτικές ίνες στην καθημερινή μας διατροφή
Τι είναι οι φυτικές ίνες;
Φυτικές ίνες και υγεία
Σε ποια τρόφιμα τις βρίσκουμε;
Λίγο πριν την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού –και πιο συγκεκριμένα στις 29 Μαΐου– γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία του Πεπτικού Συστήματος. Με την αφορμή αυτή, σκεφτήκαμε να αφιερώσουμε το άρθρο μας σε ένα συστατικό –ή πιο σωστά σε μια ομάδα συστατικών– της διατροφής μας που παίζουν ρόλο-κλειδί για την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Αναφερόμαστε, όπως ίσως μαντέψατε, στις φυτικές ίνες.
Παρακάτω, λοιπόν, θα απαντήσουμε σε βασικά ερωτήματα όπως:
Και αφού δούμε μαζί τα βασικά “θεωρητικά”, θα σας δώσουμε καθημερινά tips για να εντάξετε τις φυτικές ίνες στην καθημερινή σας διατροφή.
Κοιτάζοντάς τες από τη χημική σκοπιά, οι φυτικές ίνες είναι πολύπλοκες ενώσεις που ανήκουν κυρίως στην κατηγορία των υδατανθράκων. Αν υπάρχει κάτι που τις κάνει ξεχωριστές είναι το γεγονός πως δεν πέπτονται από τον οργανισμό μας – με άλλα λόγια, καταλήγουν στο παχύ έντερο χωρίς να έχουν διασπαστεί νωρίτερα σε κάποιο άλλο τμήμα του πεπτικού μας συστήματος όπως συμβαίνει με άλλα θρεπτικά συστατικά (που διασπώνται π.χ. στο λεπτό έντερο).
Οι φυτικές ίνες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
Αναρωτιέστε ποιες είναι οι πιο σημαντικές/πολύτιμες; Η αλήθεια είναι πως τόσο οι διαλυτές όσο και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες μάς είναι απαραίτητες, ενώ συνυπάρχουν σε διαφορετικές αναλογίες στα φυτικά τρόφιμα. Για παράδειγμα η βρώμη έχει περισσότερες διαλυτές φυτικές ίνες ενώ το σιτάρι έχει λίγο μεγαλύτερο ποσοστό αδιάλυτων.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) συνιστά μια ημερήσια πρόσληψη (τουλάχιστον) 25 g φυτικών ινών για τους ενήλικες. Όσο για τα παιδιά, από την ηλικία του ενός έτους, η συνιστώμενη ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με τις ενεργειακές απαιτήσεις των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές διατροφικές οδηγίες συνιστούν μια ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών της τάξης των 25-35 g για ενήλικες (30-35 g φυτικών ινών την ημέρα για τους άνδρες και 25-32 g την ημέρα για τις γυναίκες).
Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι φυτικές ίνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Τα οφέλη τους, ωστόσο, δεν περιορίζονται εκεί. Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά:
Οι διαλυτές φυτικές ίνες:
Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες:
Όπως προδίδει και το όνομά τους, οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, τα οποία περιλαμβάνουν:
Αν θέλουμε να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι, στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τις βασικές πηγές φυτικών ινών με βάση την κατηγοριοποίηση που κάναμε παραπάνω.
Καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών | Φασόλια, μπιζέλια, βρώμη, κριθάρι, φρούτα, αβοκάντο |
Καλές πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών | Προϊόντα ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, φρούτα και λαχανικά (ιδιαίτερα στα πιο σκληρά μέρη τους, π.χ. φλούδα ή κοτσάνι) |
“Ναι, αλλά πόσες φυτικές ίνες μας προσφέρουν; Σε τι ποσότητες χρειάζεται να τα καταναλώσουμε για να πιάσουμε τον στόχο μας;” μπορεί να αναρωτηθήκατε.
Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε πόσα γραμμάρια φυτικών ινών περιέχουν ορισμένα από τα πιο “βασικά” τρόφιμα της καθημερινής μας διατροφής σε μια τυπική τους μερίδα.
Τρόφιμο | Ποσότητα | Φυτικές ίνες (γραμμάρια) | Τρόφιμο | Ποσότητα | Φυτικές ίνες (γραμμάρια) |
---|---|---|---|---|---|
Αμυλούχα τρόφιμα, δημητριακά | Λαχανικά | ||||
Δημητριακά ολικής άλεσης | 1 φλιτζάνι | 8,9 | Αρακάς βρασμένος | 1 φλιτζάνι | 8,8 |
Δημητριακά τύπου Corn Flakes | 1 φλιτζάνι | 1,3 | Καρότο ωμό | 1 μέτριο | 1,7 |
Ζυμαρικά βρασμένα | 1 φλιτζάνι | 2,5 | Κουνουπίδι βρασμένο | 1 φλιτζάνι | 2,8 |
Ζυμαρικά ολικής άλεσης βρασμένα | 1 φλιτζάνι | 3,9 | Κρεμμύδι ωμό | 1 μέτριο | 1,9 |
Ρύζι καστανό βρασμένο | 1 φλιτζάνι | 3,5 | Λάχανο ωμό | 1 φλιτζάνι | 2,2 |
Ρύζι λευκό βρασμένο | 1 φλιτζάνι | 0,6 | Μπρόκολο βρασμένο | 1 φλιτζάνι | 5,2 |
Ψωμί λευκό | 1 φέτα | 0,8 | Ντομάτα ωμή | 1 μέτρια | 1,5 |
Ψωμί ολικής αλέσεως | 1 φέτα | 1,9 | Πατάτα ψητή | 1 μέτρια | 2,3 |
Όσπρια | Σπανάκι βρασμένο | 1 φλιτζάνι | 4,3 | ||
Ρεβίθια βρασμένα | 1 φλιτζάνι | 12,5 | Φρούτα | ||
Φακές βρασμένες | 1 φλιτζάνι | 15,6 | Βερίκοκο | 1 μέτριο | 0,7 |
Φασόλια βρασμένα | 1 φλιτζάνι | 11,3 | Δαμάσκηνα αποξηραμένα | 1 φλιτζάνι | 12,4 |
Ξηροί καρποί | Μήλο (με φλούδα) | 1 μέτριο | 4,4 | ||
Αμύγδαλα | 1 φλιτζάνι | 17,9 | Μπανάνα | 1 μέτρια | 3,1 |
Καρύδια | 1 φλιτζάνι | 6,7 | Πορτοκάλι | 1 μέτριο | 3,1 |
Φουντούκια | 1 φλιτζάνι | 13,1 | Ροδάκινο | 1 μέτριο | 2,2 |
Βήμα 1: Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ισορροπημένο πρωινό που να συμπεριλαμβάνει και πηγές φυτικών ινών.
Κάποιες προτάσεις:
Βήμα 2: Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης! Εδώ είναι που χρειάζεται να κάνετε αυτό που ονομάζουμε food swap: να αντικαταστήσετε δηλαδή, ένα τρόφιμο με ένα αντίστοιχο με καλύτερο διατροφικό προφίλ. Αντί, επομένως, για τα λευκά επεξεργασμένα προϊόντα όπως ψωμί, φρυγανιές, crackers, ζυμαρικά κ.ά., επιλέξτε τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής άλεσης, που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Βήμα 3: Δώστε στα όσπρια τον ρόλο που τους αξίζει στη διατροφή σας! Σύμφωνα με το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής, συστήνεται να “τιμάμε” τα όσπρια αρκετές φορές την εβδομάδα! Αν έχετε βαρεθεί να τρώτε τα όσπρια με την κλασική μορφή σούπας, μπορείτε –ειδικά τώρα που ζεσταίνει ο καιρός– να τα απολαύσετε κρύα σε σαλάτες π.χ. μαζί με λαχανικά και κινόα.
Βήμα 4: Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα και τα λαχανικά!
Βήμα 5: Εντάξτε στη διατροφή σας ξηρούς καρπούς και σπόρους, που εκτός από φυτικές ίνες, περιέχουν κι άλλα πολύτιμα συστατικά όπως καλά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα! Χρειάζεται να είστε λίγο προσεκτικοί με τις ποσότητες –γιατί έχουν και ουκ ολίγες θερμίδες– αλλά και στο πρόσθετο αλάτι – ιδανικά επιλέξτε ένα ανάλατο προϊόν! Μπορείτε να τους απολαύσετε μόνους τους (ή π.χ. με ένα φρούτο) ως snack ή να τους προσθέσετε στο γιαούρτι ή τη σαλάτα σας.
Σχετικά άρθρα: