Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Υγεία 31.07.2024 3 λεπτά

Ηλίαση και θερμοπληξία: σε τι διαφέρουν

Ποια είναι τα συμπτώματα

Ηλίαση και θερμοπληξία

Ήλιος, θάλασσα, ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές αλλά κι εκείνες οι «παρενέργειες» της αγαπημένης μας εποχής που πρέπει οπωσδήποτε να προσέξουμε. Η ηλίαση και η θερμοπληξία είναι δύο διαφορετικά ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με την έκθεση στην υπερβολική θερμότητα, αλλά έχουν διαφορετικές αιτίες και συμπτώματα.

Η ηλίαση είναι μια επιδερμική ερυθηματώδης φλεγμονή του δέρματος που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Εμφανίζεται συνήθως ως ερυθρότητα στο δέρμα, συχνά συνοδευόμενη από πόνο, φαγούρα και αίσθημα καύσου. Η ηλίαση είναι κατάσταση που σχετίζεται κυρίως με την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εμφάνισή της

Η θερμοπληξία (heatstroke) είναι μια σοβαρή και ζωτικής σημασίας κατάσταση που προκαλείται από υπερθέρμανση του σώματος και δυσλειτουργία του μηχανισμού ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος. Εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται σε επικίνδυνα ύψη. Η ηλίαση είναι μια κατάσταση που προκαλείται από έκθεση σε υπερβολική ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας, ιδιαίτερα των υπεριωδών ακτινών. Μπορεί να προκληθεί από παρατεταμένη ή έντονη έκθεση στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη προστασία, καθώς και από άλλες πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας.

Συμπτώματα της ηλίασης

Η ηλίαση μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα και επιπλοκές, ανάλογα με τη σοβαρότητα της έκθεσης και την ευαισθησία του ατόμου. Οι κοινές εκδηλώσεις της ηλίασης περιλαμβάνουν κόκκινες, ερυθηματώδεις και επώδυνες δερματικές περιοχές, καύσο, φαγούρα, και δυσφορία.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η ηλίαση μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακό έγκαυμα, που χαρακτηρίζεται από φαγούρα, πόνο, πυρετό, πρήξιμο και αφυδάτωση του δέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ηλίαση μπορεί να απαιτήσει ιατρική προσοχή.

Συμπτώματα της θερμοπληξίας

Η θερμοπληξία είναι μια σοβαρή κατάσταση και η εμφάνιση των συμπτωμάτων της μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη σοβαρότητά της. Ορισμένα από τα κοινά συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολική θερμότητα του σώματος: Η σωματική θερμοκρασία αυξάνεται σημαντικά και μπορεί να υπερβεί τους 40°C.
  • Κόπωση και αδυναμία: Εμφανίζεται έντονη κόπωση, εξάντληση και αδυναμία.
  • Κεφαλαλγία: Συχνά συνοδεύεται από δυσφορία και ζαλάδα.
  • Διαταραχές του νευρικού συστήματος: Μπορεί να παρουσιαστούν διαταραχές συμπεριφοράς, σύγχυση, ή ακόμη και απώλεια συνείδησης.
  • Επιτάχυνση του καρδιακού παλμού: Ο καρδιακός παλμός επιταχύνεται και μπορεί να γίνει άρρυθμος.
  • Πυρετός: Ενδέχεται να παρουσιαστεί πυρετός και ερεθισμός του δέρματος.
  • Απώλεια ιδρώτα: Η θερμοπληξία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος μέσω του ιδρώτα, και έτσι μπορεί να παρατηρηθεί απώλεια ιδρώτα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θερμοπληξία μπορεί να είναι μια ζωτικής σημασίας κατάσταση και απαιτεί άμεση ιατρική περίθαλψη. Αν υποψιάζεστε ότι κάποιος έχει θερμοπληξία, πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Σχετικά άρθρα:

«Απολαύστε τον ήλιο προστατεύοντας το δέρμα σας

«Η υγεία σου, στο χέρι σου»: Νέα υπηρεσία τηλεϊατρικής

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}