Tips για το Πασχαλινό τραπέζι
Φτάσαμε αισίως στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας και της Σαρακοστής. Άλλοι ξεκίνησαν τη νηστεία την Καθαρά Δευτέρα και την ακολούθησαν για ολόκληρη τη Σαρακοστή, άλλοι την ξεκίνησαν τη Μεγάλη Δευτέρα και την κρατούν για σχεδόν μία εβδομάδα. Κάποιοι επέλεξαν να στερηθούν όλα τα αρτύσιμα τρόφιμα/ροφήματα, άλλοι να κόψουν μόνο το κρέας, υιοθετώντας, θα λέγαμε, ένα πιο plant-based/vegetarian πρότυπο διατροφής.
Είτε ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες είτε όχι, το πιο πιθανό είναι το Σαββατοκύριακο θα βρεθείτε σε κάποιο πασχαλινό τραπέζι. Καλό είναι, λοιπόν, να γνωρίζετε πώς να κινηθείτε διατροφικά – να απολαύσετε, δηλαδή, τα αγαπημένα σας πασχαλινά εδέσματα χωρίς να επιβαρύνετε υπερβολικά τον οργανισμό σας.
Αναλυτικά, θα δούμε:
Όπως έχουμε δει και σε προηγούμενα άρθρα στο blog μας, η νηστεία –όταν την ακολουθούμε σωστά και ισορροπημένα– αποτελεί μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού μας από το κρέας (και γενικότερα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης) και μπορεί να μας βοηθήσει στη διατήρηση ή/και απώλεια σωματικού βάρους. Επιπλέον, τα επιστημονικά δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών μάς έχουν δείξει πως μια plant-based διατροφή –όπως είναι και η νηστίσιμη δηλαδή– είναι φιλική για την καρδιά και συμβάλλει στην πρόληψη διαφόρων σχετικών προβλημάτων υγείας όπως η υπέρταση και η υπερλιπιδαιμία.
Με τη νηστεία να φτάνει στο τέλος της, ο οργανισμός μας καλείται να κάνει ένα “πέρασμα” από τη φυτική διατροφή (όσπρια, λαχανικά, προϊόντα με βάση τα δημητριακά, ξηροί καρποί) στη “full” διατροφή, που συμπεριλαμβάνει και όλα τα ζωικά προϊόντα. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις το “πέρασμα” αυτό γίνεται πολύ απότομα – αρκεί να φέρουμε στο μυαλό μας την εικόνα ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού, που συνήθως είναι γεμάτο με τυριά, αβγά, ορεκτικά, μεζεδάκια και φυσικά άφθονο κρέας. Και όλα αυτά συνήθως σε υπερποσότητες!
Όπως καταλαβαίνετε –ή όπως έχετε ακούσει από κάποιο γνωστό σας ή βιώσει οι ίδιοι στο παρελθόν– αυτή η απότομη επιστροφή στην κρεατοφαγία μπορεί να προκαλέσει ένα σοκ στον οργανισμό και ειδικότερα στο στομάχι. Συχνά, λοιπόν, έχουμε την εμφάνιση γαστρεντερικών διαταραχών όπως η δυσπεψία, η ναυτία και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες αυτές εκπλήξεις, είναι σημαντικό η μετάβαση στο κρέας να γίνει σταδιακά, χωρίς υπερβολές στις ποσότητες. Ξεκινώντας από το βραδινό τραπέζι της Ανάστασης, καλό είναι να περιοριστούμε στην κατανάλωση της παραδοσιακής μαγειρίτσας, η οποία αποτελεί ένα καλό ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα εδέσματα της Κυριακής του Πάσχα.
Η μαγειρίτσα αποτελεί παραδοσιακά το πρώτο μας αρτύσιμο γεύμα μετά τη νηστεία. Είναι ένα πλήρες και χορταστικό πιάτο αφού συνδυάζει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Έτσι, δεν είναι απαραίτητο να έχει δίπλα κάποιο συνοδευτικό – ίσως μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης (σε περίπτωση που δεν έχουμε προσθέσει ρύζι στη συνταγή). Ένας λόγος που η μαγειρίτσα μάς χορταίνει είναι επειδή περιέχει αρκετές φυτικές ίνες που προέρχονται από τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Όσο για τα κρεατικά (συκώτι, εντόσθια) και το αβγό, μας χαρίζουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο. Τα πολύτιμα αυτά θρεπτικά συστατικά, ωστόσο, “πάνε πακέτο” με αρκετά κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, γι’ αυτό καλό είναι να μην την καταναλώσουμε σε υπερβολική ποσότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι μετράμε αντίστροφα για το πλούσιο τραπέζι της Κυριακής!
Όπου κι αν περάσουμε φέτος το Πάσχα, είτε στο χωριό είτε στην πόλη, με οικογένεια ή με φιλικά πρόσωπα, το πιο πιθανό είναι πως στο τραπέζι της Κυριακής θα βρεθούμε «περικυκλωμένοι» από μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων – κυρίως αλμυρών αλλά και γλυκών.
Θυμηθείτε πως μιλάμε για μια γιορτινή μέρα συνύπαρξης με αγαπημένα πρόσωπα, χαλάρωσης και διασκέδασης. Σαφώς και η διατροφή μας μια τέτοια ημέρα δε χρειάζεται να χαρακτηρίζεται από υπερβολική στέρηση, γεγονός που μπορεί να μας χαλάσει τη διάθεση. Εξάλλου, κάποια από τα παραδοσιακά πασχαλινά εδέσματα τα καταναλώνουμε μια φορά (ή ελάχιστες φορές) τον χρόνο.
Αυτό που θέλουμε, λοιπόν, είναι να περάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε και να απολαύσουμε τις αγαπημένες μας γεύσεις, προσπαθώντας να μην ξεφύγουμε υπερβολικά.
Κλείνοντας, σας συμβουλεύουμε να δείτε τις γιορτές σαν μια ευκαιρία για ξεκούραση και ανανέωση και όχι για υπέρμετρη κατανάλωση φαγητού και ποτού. Ακόμη κι αν αυτήν την περίοδο ακολουθείτε μια δίαιτα με στόχο την απώλεια βάρους, είναι λογικό να βγείτε λίγο “εκτός” για 1-2 ημέρες. Το γεγονός αυτό δε χρειάζεται να σας αγχώνει – μόλις περάσουν οι γιορτινές ημέρες θα ξαναβρείτε σύντομα τους ρυθμούς σας!
Καλό Πάσχα σε όλους!
Σχετικά άρθρα: