Πληροφορίες Άρθρου

Web Content Viewer

Portlet Content
Υγεία 30.05.2024 3 λεπτά

Απολαύστε τον ήλιο προστατεύοντας το δέρμα σας

Αναγνωρίστε εγκαίρως τα ύποπτα σημάδια

Απολαύστε τον ήλιο προστατεύοντας το δέρμα σας

Η αντιηλιακή προστασία δεν αποτρέπει μόνο τη φωτογήρανση και τη δημιουργία ρυτίδων στο δέρμα, αλλά αποτελεί και μια σημαντική μέθοδο πρόληψης σοβαρών νοσημάτων, όπως ο καρκίνος του δέρματος. Στις μέρες μας είναι πλέον σημαντικό να εφαρμόζουμε καθημερινά αντιηλιακή προστασία. Ας μάθουμε λοιπόν πώς μπορούμε να προστατεύουμε επαρκώς το δέρμα μας από τη βλαβερή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

  1. Περιορισμός του χρόνου έκθεσης στο ηλιακό φως. Ο ήλιος θεωρείται πιο επικίνδυνος κατά τις μεσημεριανές ώρες κυρίως από τις 11 πμ. έως τις 4μμ. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη βλάβη στο ανθρώπινο δέρμα. Κοντά σε νερό, χιόνι και άμμο υπάρχουν περισσότερες αντανακλάσεις των ηλιακών ακτίνων και η πιθανότητα για ηλιακό έγκαυμα αυξάνεται. Το ηλιακό έγκαυμα αλλά και το μαύρισμα θεωρούνται ενδείξεις ότι το δέρμα έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο. Όσο μεγαλύτερη είναι η εν λόγω βλάβη στο δέρμα, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να εμφανιστούν πρώιμα ρυτίδες, καρκίνος του δέρματος, καθώς και άλλα δερματικά προβλήματα.
  2. Αν το δέρμα αρχίσει να κοκκινίζει μετά από έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να μεταφερθείτε άμεσα σε κλειστό χώρο.
  3. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους να κάνετε χρήση οποιουδήποτε διαθέσιμου σκίαστρου υπάρχει στην περιοχή, είτε φυσικού (δέντρα), είτε τεχνητού (τέντες κ.ά.).
  4. Χρήση αντιηλιακού. Να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό ευρέος φάσματος (έναντι των UVA και UVB ακτίνων) με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 20, ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες. Χρησιμοποιήστε αρκετό αντιηλιακό και επαλείψτε καλά σε όλες τις περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο. Μην ξεχνάτε τη μύτη, τον αυχένα, τα αυτιά, τα χέρια και τα πόδια. Προστατέψτε τα χείλη σας με ειδικά προϊόντα που να έχουν δείκτη προστασίας 20 (ή υψηλότερο). Οι άνδρες ειδικότερα δεν θα πρέπει να ξεχνούν να βάζουν αντιηλιακό, τόσο στο πρόσωπό τους, όσο και στο κεφάλι σε περιοχές που έχουν χάσει τα μαλλιά τους. Γενικά σε όλες τις περιπτώσεις το αντιηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται περίπου 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Επίσης, όταν κάποιος κολυμπά ή ιδρώνει θα πρέπει να θυμάται να ανανεώνει το αντιηλιακό του κάθε μία ώρα, ενώ αυτό δεν καθιστά την ηλιοθεραπεία ασφαλή. Ορισμένες υπεριώδεις ακτίνες διαπερνούν το φίλτρο των αντιηλιακών. Για τον λόγο αυτό, τα αντιηλιακά πάντα αποτελούν μέρος μόνο ενός προγράμματος προστασίας από τον καρκίνο του δέρματος. Για να μειωθεί και άλλο ο κίνδυνος θα πρέπει να ακολουθούνται όλες οι υπόλοιπες οδηγίες για ασφαλή έκθεση στον ήλιο.
  5. Χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου με προστασία έναντι των ακτίνων UVA και UVB. Να θυμάστε ότι ορισμένα καπέλα δεν καλύπτουν τα αυτιά και τον αυχένα οπότε θα πρέπει στις περιοχές αυτές πάντα να εφαρμόζεται αντιηλιακό.
  6. Όταν κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους να χρησιμοποιείτε ρουχισμό που να καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος. Οι περιοχές του σώματος που καλύπτονται από ρούχα είναι πάντα περισσότερο προστατευμένες σε σχέση με το αντιηλιακό. Όσο πιο πυκνή δε είναι η ύφανση ενός ρούχου, τόσο μεγαλύτερη η προστασία που παρέχει αυτό.
  7. Μην κάνετε ηλιοθεραπεία για να μαυρίσετε. Αν σας αρέσει το μαυρισμένο δέρμα σκεφτείτε τη χρήση προϊόντων «αυτό-μαυρίσματος χωρίς ήλιο». Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε ότι το χρώμα που δίνουν τα προϊόντα αυτά δεν προστατεύει από τον ήλιο.
  8. Να θυμάστε ότι εκτός από τον καρκίνο του δέρματος η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί ακόμα να προκαλέσει:
    • Πρόωρη γήρανση του δέρματος, τη λεγόμενη «φωτογήρανση» που εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, όπως ρυτίδες, υπερμελαγχρώσεις, και απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος.
    • Εκδηλώσεις στα μάτια όπως: καταρράκτη και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία αποτελεί αίτιο τύφλωσης.
    • Ανοσοκαταστολή, δηλαδή εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ρόλο να προστατεύει τον οργανισμό μας έναντι διαφόρων ασθενειών από μικρόβια, ιούς κ.ά., αλλά και από την ανάπτυξη καρκίνου σε διάφορα όργανα.

Μελάνωμα – κομβική η έγκαιρη διάγνωση

Το μελάνωμα αποτελεί μια μορφή καρκίνου του δέρματος και η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη αντιμετώπισή του οδηγεί συχνά στην πλήρη θεραπεία και ίαση του προβλήματος. Αντίθετα, σε προχωρημένα στάδια, το μελάνωμα μπορεί να επεκταθεί σε άλλα όργανα και να κάνει μεταστάσεις, δυσχεραίνοντας σημαντικά τη δυνατότητα μιας επιτυχούς θεραπευτικής παρέμβασης.

Ποια είναι τα ύποπτα σημεία ενός μελανώματος;

Η εξέταση του δέρματος τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο είναι απαραίτητη για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος. Ορισμένα ιδιαίτερα γνωρίσματα, όπως η ασυμμετρία, η ανομοιογένεια στο χρώμα, η ανωμαλία των ορίων της βλάβης και η αυξημένη διάμετρος, μπορούν να βοηθήσουν στο να ξεχωρίσουμε το μελάνωμα από τους συνήθεις σπίλους (κανόνας ABCD).

Ασυμμετρία

  • Η δερματική βλάβη είναι ασύμμετρη. Εάν χωρίσουμε τη βλάβη με μία γραμμή στη μέση, τα δύο «μισά» τμήματα δεν ταυτίζονται.

Περιφέρεια της βλάβης

Τα όρια της βλάβης είναι συχνά:

  • Υπερυψωμένα
  • Ασαφή
  • Ανώμαλα και η μελάγχρωση επεκτείνεται στο περιβάλλον δέρμα

Το χρώμα

  • Το χρώμα της βλάβης δεν είναι ομοιόμορφο
  • Υπάρχουν διάφορες αποχρώσεις του μαύρου, του καφέ καθώς και περιοχές λευκής απόχρωσης, γκρι, κόκκινης, ροζ ή μπλε

Διάμετρος

  • Υπάρχει αλλαγή στο μέγεθος της βλάβης, συνήθως αύξηση
  • Τα μελανώματα είναι συνήθως μεγαλύτερα από τη γόμα ενός μολυβιού (6 χιλ.)

Η εύκολη αναγνώριση του καρκίνου του δέρματος από τον Δερματολόγο, τον καθιστά ένα δυνητικά ιάσιμο πρόβλημα. Προτείνουμε να εξετάζετε το δέρμα σας τακτικά και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για οποιαδήποτε ύποπτη βλάβη παρατηρήσετε.

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας για μια δερματολογική εξέταση με δερματοσκόπηση σπίλων στις ιδιόκτητες υποδομές υγείας της Interamerican, στην προνομιακή τιμή των 20€.

Ο δερματολόγος, αφού εξετάσει κλινικά τους σπίλους (ελιές) θα επικεντρωθεί σε όσες από το ιστορικό και την εμφάνιση θεωρεί ύποπτες και θα προχωρήσει σε εξέταση με ειδικό φακό, το δερματοσκόπιο. Αν οι βλάβες είναι ύποπτες θα γίνει σύσταση για αφαίρεση σπίλου και βιοψία.

Ισχύει έως και τη Δευτέρα 01/07/2024.

Αθηναϊκή Mediclinic: 2106475000

Medifirst Αμαρουσίου: 2111054900

Medifirst Αργυρούπολης: 2109919222

Medifirst Περιστερίου: 2111075300

Web Content Viewer

Portlet Content

Από το blog μας

Web Content Viewer

Portlet Content
Complementary Content
${loading}